Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vencer Sarthe – ny snabb holländare

Nederländerna har en diger sportbilshistoria och framtiden ser ut att vara säkrad på den punkten. Senaste tillskottet från väderkvarnarnas och tulpanernas land heter Vencer Sarthe.

2010 grundades nederländska företaget Vencer med avsikt att producera supersportbilar. Två år senare visade de upp bilder av en kommande modell vid namn Sarthe. Förra året presenterade de en förserieversion av bilen och nu är de framme vid målet, för nu visar Vencer upp produktionsversionen.

Serietillverkningen sätter igång när som helst och takten de tänker bygga bilen i uppgår till ett exemplar per månad.

1 390 kilo tunga Vencer Sarthe, med viktfördelning på 45 procent fram och 55 procent bak, är byggd på ett rörramschassi som av krocksäkerhetsskäl är förstärkt med legeringen krom-molybden. Chassit är klätt med kolfiberpaneler som utgör själva karossen.

Sarthe, vars namn är hämtat från klassiska Le Mans-banan Circuit de la Sarthe, mäter 451,5 centimeter på längden, 198,4 centimeter på bredden, 119 centimeter på höjden och 279,1 centimeter mellan hjulaxlarna. Den är med andra ord något mindre och aningen tyngre än exempelvis Pagani Huayra, en bil som Vencer Sarthe för övrigt på något vis påminner om i fronten.

Motorn, som är placerad strax framför bakaxeln, utgörs av en kompressorladdad V8 på 6,3 liter som ger 622 hästkrafter och 838 newtonmeter. Vencer säger att de utvecklat motorn med 1980-talets Le Mans-era i åtanke.

V8-maskinen är kopplad till en sexväxlad manuell låda som via en Torsen-differential förser bakhjulen med drivkraft. Vid optimala förhållanden går 0-100 km/h på 3,6 sekunder och toppfarten är 338 km/h.

Fälgarna fram är 19 tum höga och nio tum breda. Bak är det 20 gånger 10,5 tum som gäller. 245 millimeter brett är gummit med 35-profil fram, 295 millimeter med 30-profil bak.

Bakom hjulen döljer sig 355 millimeter höga bromsskivor. Fram greppas de av åttakolvsok, bak av fyrkolvsok.

Insidan av Vencer Sarthe må vara mörk men är genomgående klädd med kolfiberpaneler, läder och Alcantara. Som det oftast är i en supersportbil. När man klivit ned i skalstolen på förarplats möts man av en tjock, greppvänlig ratt och en förarmiljö som är ganska spartansk. Den viktigaste informationen tar man del av via skärmen som tornar upp från instrumentbrädans mitt. Mugghållare finns, dock inte den spillfria varianten.

Vencer Sarthe kostar från motsvarande 2,5 miljoner kronor. Då har inte skatter och andra avgifter tagits med i beräkningen.