Veritas RS III – superroadstern redo för produktion
V10, 507 hästkrafter och bakhjulsdrift, det låter som vilken BMW M5 eller M6 som helst. Men lägg till en vikt på 1 080 kilo, 0-100 km/h på 3,2 sekunder och en byggtid på åtta veckor så förstår du att det i stället handlar om Veritas RS III, en svindyr roadster som nu går i produktion.
Veritas var en tysk bilbyggarfirma som startade strax efter andra världskrigets slut. Firman startades av de tidigare BMW-anställda Ernst Loof, Georg Meier och Lorenz Dietrich. De började med att bygga om befintliga BMW 328:or, bland annat den som Karl Kling vann med på Hockenheim 1947, då i klassen bilar med tvålitersmotorer. Därefter byggde firman både gat- och racingbilar, bland annat klassikern Veritas RS. Denna bil med tvåliters rak sexa vann ett flertal tävlingar under 1948 och 1949, bland annat på klassiska Schottenring som byggdes 1925 och som under flera årtionden därefter höll i både bil- och motorcykeltävlingar.
Nu, drygt 60 år senare, är det dags för Veritas RS att göra comeback. Det är en helt ny och modern roadster vi talar om, men arvet från klassikern går inte att ta miste på. I dag står tyska företaget Vermot AG bakom utvecklingen och nu har de precis meddelat att Veritas RS III går i produktion och att de första bilarna kommer att levereras till kund under januari 2010.
Veritas RS III är en 1+1-sitsig bil för gatan. Passagerarutrymmet är täckt, men kan enkelt öppnas upp vid behov. Den 4,68 meter långa och 2,02 meter breda bilen har en kaross helt gjort i kolfiber som är monterad på ett space frame-chassi i aluminium. Konstruktionen är alltså inte helt otippat väldigt lätt och med motor, transmission och övrigt väger bilen in på låga 1 080 kilo.
Till skillnad från Mazda MX-5 Superlight, där man maskinellt sett fegat lite, har Vermot AG inte sparat på krutet. Man har låtit montera ned V10-motorn på fem liter från BMW M5/M6, vilket betyder 507 vilda hästkrafter och 520 newtonmeter. Det är alltså inte helt svårt att räkna ut att denna bil kommer att röra på sig ganska rejält så fort man ens tänker på ordet gaspedal. 0-100 km/h uppges gå på respektabla 3,2 sekunder och toppfarten ligger på 347 km/h. Det är kanske tur att Vermot har låtit BMW-motorn vara kvar i sitt originalskick.
Tranmissionsmässigt kan de lyckliga Veritas RS-köparna välja mellan två lådor – dels en sexväxlad manuell låda, dels en sjustegad SMG-låda. Vilken hade du valt till din Veritas RS?
Hur som helst, kraften skickas på klassiskt vis till bakhjulen.
På tal om hjul, inte trodde du väl att det satt små futtiga 19-tummare på den här bilen?! Här har man låtit montera gigantiska 22-tums lättmetallfälgar som är skodda med däck i dimensionerna 255/30 fram och 325/25 bak. Däcken är av högprestandatyp från Dunlop.
Bakom hjulen döljer sig nyutvecklade bromsar från Brabham Racing. Fram är det 380 millimeter höga skivor som greppas av sexkolvsok medan fyrkolvsoken bak tampas med 355 millimeter keramiskt material. Bilen är dessutom försedd med ESP (antisladd) och ABS-bromsar, vilket kanske kan rädda någon av de hurtiga framtida ägarna när de ger sig på Ringen.
Fjädringen är dessutom justerbar i höjdled för att anpassa bilen till exakt den körsituation som ligger framför föraren och dennes bil.
Bilen har testats på Nürburgring, så klart, och Vermot lovar att bilen ger en racekänsla som går utanpå det mesta annat i dag.
Endast 30 stycken Veritas RS III ska byggas, det mesta för hand så klart. Fem stycken är redan beställda och åtta stycken är reserverade. Det återstår alltså 17 stycken så är du spekulant efter att ha läst den här texten så har du antagligen ganska bråttom att slänga dig på telefonen. Men du ska också veta att Vermot säger sig ha ytterligare 100 intressenter som redan hört av sig.
15 personer sköter monteringen av bilen via tre arbetsstationer. Det tar åtta veckor att färdigställa en bil.
En sportvagn av den här kalibern, med ett så klassiskt arv och med så lång monteringstid kostar så klart en slant. Närmare bestämt 3,6 miljoner kronor, eller ja, strax under 3,6 miljoner kronor för att inte avrunda för kraftigt.
https://youtu.be/8DZKqxCUCXc?height=347&width=575
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se