Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060213_ford_gm
060213_ford_gm
060213_ford_gm
060213_ford_gm Foto: Daniel Sandberg

"Vi är störst! Inte GM!"

USA: s biljättar, Ford och GM, har hamnat i en tvist om vilket märke som egentligen blev störst 2005. GM-ägda Chevrolet har enligt de första säljrapporterna sålt mest men nu hävdar Ford att de sålde mer.

Chevrolet sålde inte mest bilar i USA 2005, det gjorde Ford som nu kräver att Chevrolet slutar kalla sig för mest säljande märke 2005. Det lät Ford själva meddela under helgen, varpå Chevrolets ägare GM under söndagen svarade att Chevrolet bara använder sig av de säljrapporter som återförsäljarna lämnat in.

Tvisten som ställer USA: s största bilmärken mot varandra har utvecklats genom att det finns två olika mätningar för bäst säljande märke.

Den första mätningen, som är en sammanställning av återförsäljarnas siffror, visade att Chevrolet gått om Ford för första gången på 19 år.

Den andra mätningen som anlände i dagarna är gjord av företaget R.L. Polk & Co. De ser över nyregistreringen av fordon. De visar av Ford var 5 000 fordon bättre än Chevrolet.

- Läxan går ut på att du måste ha alla fakta på din sida innan du gör en sådan kraftig självutnämnelse, sa Jim Cain, talesman Ford.

GM har dock inga planer på att ändra sina uttalanden om Chevrolet. Enligt en taleskvinna för GM är återförsäljarnas siffror branchstandard i USA och därför har Chevrolet rätt att kalla sig störst i USA.