070411_saab_9-4X

Vi avslöjar heta Saab 9-4X!

Saab har fullt upp just nu. Företaget fyller 60 år och i juni kommer 9-3 med nytt utseende och fyrhjulsdrift. Inom en tvåårsperiod kommer det tre nya Saab-modeller: lill-Saaben, en ny 9-5 och den helt nya suven 9-4X. Så här kommer den att se ut!

Den kommande Saab 9-4X symboliserar ”det nya Saab”, bilen kommer laddas med all ny Saab-DNA i form av design och teknik. 

Trenden med suv, eller cuv (cross over utility vehicles) som bilanalytiker börjar benämna biltypen, har Saab internt varit på väg att hoppa på flera gånger men mandatet hos GM har varit litet. Hafsverk som Saab 9-2X och 9-7X kom till i desperation för att konkurrenterna redan hunnit få ut sina suvar/cuvar på marknaden. 9-4X är i motsats till dessa utvecklad från början med Saab i tankarna och även om det mesta av bilen är en mix av GM-teknik så kommer bilen utan tvekan att bli en Saab. Designen har tagits fram av Saabs designavdelning i tyska Rüsselsheim, men även den lilla satellit-enheten i Göteborg och Trollhättan bestående av 10–15 designers har medverkat för att stilen ska bli den rätta.

Teknikens Värld har låtit ta fram tre bilder av Saab 9-4X som illustrerar den nya formen. Framgången med konceptbilen Aero X förra året har gett GM/Saabledningen vind i seglen – nu vet man vad man vill. Det har resulterat i en tydligt markerad suv-front i kombination med den nya smidiga Aero X-looken. Relativt låga sidofönster ger en sportigare design jämfört med exempelvis BMW X3, och är en designidé som 9-4X kommer att dela med huvudkombattanten i Sverige – nya Volvo XC60. Långt axelavstånd kommer att resultera i bra innerutrymmen trots korta överhäng fram och bak. Bakdelen får stående lampor i Saabs nya vita stil och en baklucka som når ända ner till lastgolvet.

Räkna med att bilen dyker på höstens Frankfurtsalong som koncept. Den färdiga produktionsmodellen lär visas på Detroitmässan i januari 2008 och finnas och hos din Saab-handlare lagom till nästa sommar.       

En längre artikel, med bland annat information om tänkbara motorer och en redovisning av konkurrenterna, hittar du i Teknikens Värld nummer 8/2006 som finns i butik nu.

Saab 9-4X är nu officiell. Här kan du läsa mer om nya Saab 9-4X och dess information.