Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080227-legacy-boxerdiesel
080227-legacy-boxerdiesel
080227-legacy-boxerdiesel
080227-legacy-boxerdiesel

Vi har kört världens första boxerdiesel

Subarus nya boxerdiesel, världens första, lanseras först i april, men redan nu kan du läsa om motorn som överraskar oss positivt. Linus Pröjtz har varit ute under dagen och bekantat sig med den harmoniska och snåla maskinen.

De Subaru-modeller som blir först ut med att få använda sig av världens första boxerdiesel är Legacy och Outback. Reporter Linus Pröjtz har under dagen varit ute och kört den förstnämnda med oljebrännare under huven och är klart imponerad av maskinen, men först lite fakta.

Motorn är av så kallad boxertyp, alltså där cylindrarna och kolvarna är horisontellt placerade på var sin sida om vevaxeln (se bild nedan). Den har fyra cylindrar, fyra ventiler per cylinder och volymen är på två liter. Det är en liten motor – 35 centimeter på längden, boxermotorer är erkänt kompakta. Maximal effekt ligger på 150 hästkrafter vid 3 600 varv per minut och maximalt vridmoment på 350 newtonmeter uppnås redan vid 1 800 varv per minut. Motorn är överladdad med hjälp av en turbokompressor. Avgasturbinen har elektronisk styrda ledskovlar som ger snabb och alert gasrespons.

Motorn, som är av common rail-typ, får anses väldigt snål – 0,56 liter per mil kräver Legacy vid blandad körning enligt Subarus officiella siffror. Motsvarande bensinboxer är ungefär tre deciliter törstigare per mil. Koldioxidutsläppen anges till 148 gram per kilometer. Partikelfilter finns också.

Vad säger då Linus om första bekantskapen med världens första boxerdiesel? Undertecknad och fotograf Patrik Lindgren mötte upp honom på en mack i utkanten av Stockholm och vi möts av ett stort leende.

– Man hör ju inte att det är en dieselmotor, hojtar Linus.

Och han har mer eller mindre rätt. När bilen står på tomgång låter motorn behagligt. Visst hör man att det är en diesel om man tänker på det, men skulle man gå förbi bilen på stan är det svårt at avgöra. Undertecknad åkte med Linus på en provtur och ärligt talat så hör man inte om det är en diesel eller bensinare som finns på andra sidan instrumentbrädan. Vid gaspådrag runt 1 600 varv per minut kommer det fram ett visst klassiskt dieselknackande av mikroskopiskt format, men inget man hänger upp sig på. Gasresponsen är bra men ändå inte sportigt lagd, utan antagligen tillräcklig för de flesta. Legacy med dieselmaskin och fyrhjulsdrift lär bli en uppskattad dragbil. Tyvärr är maxlasten snålt tilltagen (360 kilo för bilar med tacklucka, 420 kilo för bilar utan), men det är för att flirta med de kunder som tänker dra tunga släp med enbart B på sitt körkort. Att bilen sedan är näst intill vibrationsfri vid tomgång kan man tacka just boxerkonstruktionen. Under den drygt 20 mil långa turen där Linus körde mestadels på motorväg, men även stadstrafik (cirka en tredjedel), hamnade förbrukningssiffran på 0,63 liter per mil.

Bilen som Linus Pröjtz körde är alltså en Subaru Legacy 2,0D som kostar 264 900 kronor i basutförande. Just det här exemplaret är utrustat med Exclusive-paketet för 37 000 kronor som innehåller elstolar, läder, navigator med stor skärm, stor glastaklucka och det aktiva antisladdsystemet VDC (Vehicle Dynamics Control). Klart värt pengarna.

I stort sett finns det bara en plump i protokollet och det är att boxerdieseln kommer med automatlåda (provkörningsbilen var utrustad femväxlad manuell) först under andra halvåret 2009. Den stora frågan som kvarstår är varför Subaru inte kommit med dieselmotor tidigare!?