Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vi kör Lamborghini Aventador SVJ

Lamborghini Aventador LP 770-4 Superveloce Jota, kort och gott SVJ, på Estoril-banan i Portugal. Det bjuder Hans Hedberg på här.

Teknikens Världs testreporter Hans Hedberg har varit på klassiska Estoril i Portugal och kört det värsta Lamborghini har ett erbjuda sina kunder – Aventador LP 770-4 Superveloce Jota, där 770 står för antalet hästkrafter som plockas ur den 6,5 liter stora V12:an, där 4 står för antalet drivande hjul och Superveloce står för supersnabb. Och just supersnabb är den med 0-100 km/h på 2,8 sekunder, 0-200 km/h på 8,6 sekunder och toppfart på över 350 km/h.

 I Teknikens Värld nr 24/2018 berättar Hans precis allt om hur Aventador SVJ upplevs. I samma nummer hittar du även ett intressant test mellan elbilarna Jaguar I-Pace och Tesla Model X.

Jota är förresten en omskrivning av det grekiska alfabetets bokstav iota. Det är även en traditionell dans på den iberiska halvön (Spanien, Portugal, Andorra och Gibraltar) men det är framför allt också en klassisk Lamborghini-beteckning.

En annan fundering du kanske har är varför Lamborghinis modeller nästan alltid innehåller bokstäverna L och P i beteckningen. När vi ändå är inne på olika förklaringar städar vi också av denna en gång för alla. LP står nämligen för "Longitudinal Posteriore" och betyder att motorn är monterad längsgående bakom sittbrunnen.

I filmen nedan får du hänga med Hans Hedberg på några varv runt banan i Aventador SVJ. Än mer bjuder han på i nya numret av Teknikens Värld som nu finns ute i butikshyllorna.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=224760&addons=000&time=0&disable_sharing=false