Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Vi kör världens starkaste Volvo med 450-hästarsmotorn

För att visa sitt kunnande inom motorutveckling har Volvo vässat sin tvåliters VEA-bensinmotor till 450 hästkrafter! Drivlinan kommer i nästa generations Polestar-bilar. Vi har redan provkört – och det finns på film!

https://youtu.be/FIfl4eZOxZw

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det var i början av oktober som Volvo bjöd på en rejäl smällkaramell när man presenterade Volvo High Performance Drive-E Powertrain Concept – en konceptmotor på två liter som med tre turboaggregat, varav ett elektriskt, lämnar hela 450 hästkrafter och 500 newtonmeter.

Volvo har tryckt ned maskinen under huven på en Polestar-kalibrerad S60 och därefter låtit ett fåtal lägga vantarna på kärran för en provtur runt Volvos testbana. Teknikens Världs testchef Hans Hedberg är en av de lyckliga som har fått känna på hur det är att köra världens starkaste Volvo (visst, han har kört prototypen/konceptbilen S60 Polestar med 508 hästkrafter).

Vi andra som inte har fått klämma fingrarna runt rattkransen får ändå hänga med eftersom fotograf Glenn Lindberg följde med Hans på den något isiga turen på testbanan.

Teknikens Värld nummer 1/2015 finns att köpa från och med 18 december.

Allt om Volvos konceptmotor på 450 hästkrafter, som blir verklighet om ett par år, kan du läsa i Teknikens Värld nummer 1/2015 som kommer ut i butik i morgon torsdag, 18 december. Som prenumerant bör du redan ha fått ditt nummer i brevlådan, senast i dag.

I tidningen bjuder Hans Hedberg på mer uppläsning och upplevelser, en tidning som också bjuder på så mycket annat. Exempelvis ett hetlevrat test på Gotland Ring mellan Audi R8 V10 och nya Porsche 911 GT3 (första avsnittet i vår nya test-temaserie där vi besöker Sveriges olika landskap under året) och – inte minst – Teknikens Värld Stora Bilpris 2015 där årets bästa bil koras samt placeringarna två till tio redovisas. Missa inte detta fantastiska nummer, det första för år 2015.