Vi tar tempen på Detroitsalongen 2015

Testchef Hans Hedberg befinner sig i Detroit för att sondera bilfloran som kommer att bli vår vardag inom en snar framtid. Hur är stämningen på salongen och vilken är Hans favorit? Häng med på en direktrapport.

Tjena Hans, nu har du varit i Detroit några dagar och kunnat insupa alla nyheter i lugn och ro. Hur tycker du temperaturen i Detroit är i år? Tidigare år har den kniviga ekonomiska situationen gjort sig påmind, så även i år?

– Bilindustrifolket på plats utstrålar framtidshopp, verkligen! USA-bilförsäljningen går i topp och bensinpriset är lågt – då köper människor allt större bilar. Pickupen Ford F-150 är ohotad etta i statistiken, närmare trekvarts miljon producerade förra året! Stämningen på salongen har med andra ord svängt.

Finns det något speciellt tema på årets salong? Är det miljöfokus med mycket elektricitet inblandat som många salonger på senare år uppvisat?

– Nu är det plattan i mattan som gäller! Stora pickuper, coola sportbilar eller maffiga muskelbilar. Även om Chevrolet Volt visas i ny utgåva så är det konservatism som är trenden i år.

Vilken bil är salongens stora publikmagnet?

– Enkel fråga. Nya Ford GT tar hem publikfrieriet. Med marginal!

Nya Ford GT väcker mest uppmärksamhet på årets Detroitsalong.

Vilken är din favorit på salongen?

– Är ju svag för konceptbilar så det måste bli två! Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept visar att en pickup inte behöver vara kolossal för sticka ut. Hoppas att den kommer i produktion!

– Muskelbilen Mustang Shelby GT350R är rena rama sanndrömmen, blir inte mer amerikanskt än så. Där har du mina två.

Håller med om Hyundais pickup, lite av en favorit här också. Hur utmärker sig Volvo i Detroit i år?

– Volvoförsäljningen går kräftgång i Nordamerika men nya XC90 (nu även i R-Design) ser ut att platsa bra i USA. Högbyggda Cross Country-versioner av S60 och V60 bygger vidare på idén om skandinavisk livsstil och kan gen den rätta vitamininjektionen åt försäljningen. Mest intressant är förlängda S60 Inscription, byggd i kinesiska Chengdu men exporterad hit till USA. Första gången en biltillverkare vågar sig på det experimentet!

Nu ska vi inte uppehålla dig mer, ut och strosa på salongsgolvet igen. Du levererar väl en rejäl rapport med många bilder till tidningen?

– Of course. 30 januari kommer nummer 4 ut, då serveras ni där hemma ännu mer godbitar från Detroit.

Bilarna på bilsalongen i Detroit, NAIAS 2015, kan du läsa mer om här.