Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110405-saab victor muller
110405-saab victor muller
110405-saab victor muller
110405-saab victor muller

Victor Muller om Saabs situation

Victor Muller, Jan Åke Jonsson och deras bilar befinner sig just nu i Stockholm. I går höll de en presskonferens och Teknikens Världs Mikael Stjerna var där för att höra hur läget för Saab är just nu.

I helgen, den 8-10 april, kan alla Saab-intresserade se kommande Saab-nyheterna 9-5 SportCombi, suven 9-4X och alla andra modeller från Trollhättan på Nacka Strandmässa i Stockholm. Dessutom visas konceptmodellen Saab PhoeniX, rykande färsk från årets bilmässa i Genève.

Inför mässpremiären fick ett pressuppbåd möta avgående chefen Jan Åke Jonsson och ägaren Victor Muller. Frågorna som ställdes rörde mer Saabs finansiella situation än bilnyheterna. Men att förra veckans produktionsstopp skulle handla om några större problem förnekades av företagsledningen.

– Problemen har blåsts upp av pressen på ett helt oproportionerligt sätt, menade Victor Muller, för dagen iklädd en ljus kostym som på något underligt vis såg skräddarsydd ut, men för en annan person än Muller. Ändå har han blivit känd som en av Sveriges mer välklädda näringslivstoppar.

– När jag första gången träffade Jan Åke (Jonsson) varnade han mig för att allt som har med Saab att göra snabbt kommer i allmänhetens fokus. Det bevisas av förra veckans rapportering. Jag minns en gång när jag diskuterade några frågor med en representant från Deutsche Bank i samband med Saab-köpen. Han varnade mig också, med orden ”Det finns fler läckor i den affären än på herrtoaletten i München under oktoberfestivalen”, berättade Victor Muller och fick den samlade pressen att dra på mungiporna.

Att försäljningen skulle vara mycket sämre än budgeterad förnekades också av Victor Muller.

– Visst är produktionssiffrorna under budget, men Saab 9-4X kommer först att synas under andra kvartalet. 9-5 SportCombi är inte alls med i siffrorna. Saab 9-3 SportCombi som miljöbil är heller inte med i siffrorna. 2011 blir med andra ord ett mycket baktungt år, vi får se en stor försäljningsökning i höst, sa Victor Muller.

Något omedelbart behov av kontanter finns inte.

– Allt är under kontroll, svarade Victor Muller.

Muller meddelade också att han hoppades att Vladimir Antonov skulle godkännas som delägare snart.

– Jag ser fram emot att få arbeta med honom. GM har inga invändningar alls mot honom, alla anklagelser mot honom har visat sig helt grundlösa.

Vem som tar över efter Jan Åke Jonsson är fortfarande inte klart.

– Det blir knappast en intern lösning. I så fall skulle det vara klart nu. Det är ett mycket svårt arbete och det krävs stor skickligt inom många områden. Vi letar efter rätt person på den här posten, sa Muller.

Skulle han själv kunna tänka sig att ta över efter Jan Åke Jonsson som en permanent lösning?

– Nej, jag är inte tillräckligt duktig, svarade Victor Muller.

Läs mer