Spyker B6 Venator

Victor Muller smygvisar egendesignade Spyker B6 Venator

I morgon är det dags för den officiella avtäckningen av Spyker B6 Venator. Men det hindrar inte Victor Muller från att släppa en första bild på den nya bilen som han själv har designat.

Spyker och Victor Muller blev två mer eller mindre världskända namn när den lilla holländska sportbilstillverkaren försökte rädda Saab i en långdragen process. Sedan dess har det varit tyst, bortsett från återkommande rapporter om svåra ekonomiska problem för Spyker och en stridslysten Muller som ger sig på General Motors. Denna veckas bilsalong i Genève ska dock bli en nystart för Spyker, eller Spykercars som det heter numera, då man ska premiärvisa den helt nya modellen B6 Venator.

 B6 Venator visas upp officiellt först i morgon men Victor Muller har redan släppt en bild till Wall Street Journal som även fått ta del av en del uppgifter kring bilen. Victor Muller har tidigare talat om den nya modellen som en ”911-dödare” men det tonas nu ned, till Wall Street Journal säger han i stället att ”den som säger att han ska bygga en 911-dödare är galen”, och syftade på den omöjliga uppgiften att försöka konkurrera med Porsches legendariska sportbil.

 Av den första bilden är det svårt att bedöma hur stor B6 Venator är men enligt Muller har den ungefär samma axelavstånd och spårvidd som Porsche Boxster. I mitten av aluminiumchassit sitter en V6-motor med 375 hästkrafter kopplad till en sexstegad dubbelkopplingslåda. Vikten hålls på strax under 1 400 kilo, delvis tack vare en kaross som byggs i kolfiber. Apropå karossen; enligt Muller är det han själv som har hållit i pennan.

 Namnet Venator är hämtat från det latinska ordet för jägare och är en hänvisning till Spykers förflutna som flygplanstillverkare. B6 Venator kommer att kosta 125 000–150 000 euro och Muller säger till Wall Street Journal att den kommer att tillverkas i ”hundratal”.