Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Diego Dominici.all rights reserved

Vietnamesiska Vinfast visar sedan och suv i Paris

LUX A2.0 och SUV SA2.0. Så heter vietnamesiska Vinfasts bilar som ska ta dem ut på den globala marknaden. 

Vi har redan berättat att den vietnamesiska biltillverkaren Vinfast ska göra entré på den globala marknaden. Därför har företaget bokat in sig till salongen i Paris och visar nu upp två bilar, sedanen LUX A2.0 och suven SA2.0 som kan frakta upp till sju personer.

När företaget skulle designa bilen valde de att hålla en omröstning där 62 000 vietnameser fick välja bland 20 skisser från fyra olika designhus. Valet föll på en design som presenterades av Italdesign och den kom sedermera att vidareutvecklas av Pininfarina.

Sedanen för tankarna mot premiumsegmentet med sin långa huv och sitt långa axelavstånd. Den mäter in på 4 973 millimeter i längd och 1 900 millimeter i bredd.

Suven har däremot designats för att se tuffare och sportigare ut. Den är aningen kortare än märkessyskonet, 4 940 millimeter, men tar igen det på bredden, 1 960 millimeter.

Foto: Diego Dominici.all rights reserved

Interiört ser vi en del paralleller med Volvos design. Då tänker vi framförallt på den 10,4-tum stora pekskärmen i mittkonsolen där man kan styra temperaturen såväl som byta radiokanal.

Under huven sitter en tvåliters fyrcylindrig bensinmotor som med hjälp av en turbo ska kunna producera 176 hästkrafter och 300 newtonmeter som det svagare alternativet. Sedan ska motorn, enligt företaget, även kunna modifieras för att ge 231 hästkrafter och 350 newtonmeter.

Båda bilarna levereras med en åttaväxlad automatlåda som för kraften till bakhjulen. För de som i stället vill att kraften ska skickas till alla fyra hjulen finns fyrhjulsdrift som tillval.

Vinfast har som sagt målet att äntra den globala marknaden. De första bilarna avsedda för försäljning utomlands lämnar fabriken i Hai Phong, norra Vietnam, någon gång under 2020. Först ska den lokala marknaden tillgodoses och de första bilarna levereras i juni nästa år.

Foto: ©diego dominici 2018