Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Vietnamlansering för Skoda i år

Firande och nya modeller är att vänta från biltillverkaren Skoda i år – men även en lansering i Vietnam.

2023 blir ett år av både firande, nya modeller och expanderande för bilmärket Skoda. Det framkom under biltillverkarens rapport för 2022 som visade en global försäljning av 731 100 fordon globalt och en vinst på 21 miljarder euro - strax över 234 miljarder kronor.

Detta år firar man sig själva på många sätt: såväl faciliteter, modeller, rekord som logotyper radas upp men mer intressant är vad som sker framåt. Största nyheten blir en ny elbilsmodell som är mindre än märkets enda eldrivna modell i dag: Enyaq – som under året kommer i en lyxig Laurin & Klement-version.

Under andra halvåret kommer en ny generation Superb att presenteras och suven Kodiaq får laddhybridteknik.  Mindre nyheter som ligger närmare i tiden är att modellerna Kamiq och Scala kommer att uppdateras.

Modellen Kushaq lanserades 2021. Foto: Skoda

Under året ska även Skoda ta sig an den vietnamesiska marknaden dit bilar tillverkade i Europa ska gå på export. Det handlar om modellerna Karoq, Kodiaq, Octavia, Superb och från år 2025 även elbilarna Enyaq och Enyaq Coupé. 2024 ska en inhemsk produktion dra i gång i samarbetet med Thanh Cong Motor. Delar till modellerna Kushaq och Slavia levereras från märkets indiska division för att sättas samman i en fabrik som nu står under uppbyggnad.

Marknaden i Vietnam kan i viss mån ersätta den ryska som man nu drar sig ur. 2021 sålde man där över 90 000 bilar, i Vietnam siktar man på 30 000 bilar årligen, en siffra som 2030 ska stiga med 10 000. Det är ungefär hälften av vad konkurrenten Hyundai säljer i landet.

Vietnam har 100 miljoner invånare och är den fjärde största bilmarknaden i Sydostasien. Till 2040 räknar man att det totalt ska registreras 3,5 miljoner elbilar i landet.