Vilket namn på fyrhjulsdrift tycker du är bäst?

Fyrhjulsdrift finns i mängd olika tekniska utföranden, än fler varianter finns det på namnen som lyfter fram dessa system, även om det många gånger är samma system som avses. Men vilket AWD-system har egentligen läckrast namn? Låt oss slå fast det en gång för alla!

Kärt barn har många namn. Den gamla devisen kan verkligen appliceras på fyrhjulsdriftssystemen som finns runt om på olika bilar i världen. Själva systemen skiljer sig åt en hel del, ibland kraftigt. Några system är inte äkta fyrhjulsdrift, andra är det. Vissa system låter ständigt alla fyra hjul arbeta, som exempelvis hos Subarus modeller, medan andra bara ger kraft till antingen framhjulen eller bakhjulen för att vid vissa situationer portionera över en del av (eller i vissa fall hela) kraften till den andra hjulaxeln.

Än snårigare är namnen på systemen. Dessa är så oerhört många till antalet, betydligt fler än vad det finns olika fyrhjulsdriftstekniker. Många gånger kan samma system betecknas med olika namn, som exempelvis inom Volkswagen-gruppen. Det tar vi dock ingen hänsyn till i denna omröstning där vi vill veta vilket fyrhjulsdriftsystemnamn som är det snyggaste.

Antalet fyrhjulsdrivna bilar har exploderat i antal på senare år. Så här ser det ut under skalet på en fyrhjulsdriven Range Rover Sport.

Vi har valt bort fyrhjulsdriftsystem vars namn endast syns i de tekniska beskrivningarna och som inte syns i själva modellnamnet eller i form av ett emblem på karossen. Därför är exempelvis inte Ferraris 4RM-system med bland namnen ovan. Däremot har vi tagit med äldre, nedlagda namn som är vida kända och fortfarande syns på bilar som rullar ute på vägarna.

Nu kör vi – vilket namn röstar du på ovan? Motivera gärna dit svar med en kommentar nedan.

FILM: Så testar vi bilars fyrhjulsdrift