Foto: Glenn Lindberg och Patrik Lindgren

Vinnaren av Teknikens Världs Stora Bilpris 2014

Blandar högt och lågt, vitt och brett! När testlaget samlar sina absoluta favoriter bland bilnyheterna är spektrat stort. Vilken bil ska vinna Teknikens Världs Stora Bilpris 2014 – BMW i3, Peugeot 308 eller kanske Porsche Cayman S?

Spänningen inför årets framröstning av årets viktigaste bilnyhet är alltid lika stor. Vårt testlag kör alla bilnyheter över hela världen och i Sverige för ett enda syfte – att ge dig som läsare den mest objektiva och rättvisa bedömningen.

När de tio finalisterna till Teknikens Världs Stora Bilpris 2014 plockats fram återstår det viktigaste, att låta samtliga testlagsmedlemmar köra bilarna på svensk mark. Inte alltid den lättaste uppgift att lösa med tanke på den aktuella bilen knappt kommit ut på den svenska marknaden. På vårt slutna testflygfält Björkvik i Sörmland drabbar alltså tio heta nyheter samman.

 Aldrig har vi haft så många sladdar att hålla reda på! Av tio finalister är två elbilar – Tesla Model S och BMW i3, den senare utrustad med räckviddsförlängare i form av en liten bensinmotor, samt en laddhybrid, Mitsubishi Outlander PHEV – som även den laddas via vägguttag. Slutligen ”fullhybriden” Toyota Auris Touring Sports Hybrid, som sköter laddningen på egen hand.

Men vi vore inte oss själva om inte sport och lyx även fick samsas med förnuft och funktion – i finalgänget ingår såväl superkryssaren Mercedes S-klass som familjevännen Skoda Octavia Combi.

Här nedan listar vi årets tio finalister och vilken av dem som tar hem Teknikens Världs Stora Bilpris 2014.

Placering 10

Mitsubishi Outlander PHEV

Högbyggd fyrhjulsdriven crossover med plats för fem, smart laddhybridsdrift och tilltalande pris ger Outlander PHEV många fördelar.

Placering 9

Toyota Auris Touring Sports Hybrid

Toyota har länge varit en föregångare i att elektrifiera bilen. Med Auris Touring Sports Hybrid visar man att även vanligt folk har råd med en smart hybrid.

Placering 8

Mercedes S-klass

”S” för tyskans ”Sonderklasse” säger egentligen allt. Man är helt enkelt lite extra speciell om man åker S-klass. Återigen visar Mercedes-Benz var lyxskåpet ska stå.

Placering 7

Jaguar F-Type

Det klassiska roadsterkonceptet är svårslaget – öppen, tvåsitsig, bakhjulsdriven, till råga på allt engelsk. En ekvation som får entusiaster att handla ny bil!

Placering 6

Porsche Cayman S

En av världens bästa sportvagnar, alla kategorier. Cayman pekar finger åt de flesta, även inom sin egen Porschefamilj! Hög vill-ha-faktor.

Placering 5

Skoda Octavia Combi

Klassresan är avklarad för Skoda Octavia Combi. Storleksmässigt tillräcklig för alla familjesvenskars vardagliga behov, en verklig arbetshäst när det kommer till att lösa transporter.

Placering 4

Peugeot 308

Peugeot gör helt om. Gör halt i sin siffer­excercis och riktar in sig på det tuffa Golf-segmentet. Nya 308 är en viktig milstolpe för företaget, kanske inte för bilvärlden.

Placering 3

BMW i3

BMW:s satsning på elektrifiering samt hybriddrift går på bred front. Satsningen på nya i3 blir ett vitaminstillskott för en hel bransch.

Placering 2

Citroën Grand C4 Picasso

Citroën har gjort det igen. Trollat med formerna och formlerna. Snygg paketering av en modern kompakt familjebuss som tilltalar fler än entusiaster.

Placering 1

Tesla Model S

Från i princip ingenstans till en pekpinne rakt in i framtiden visar Tesla Model S hur ett icke bilorienterat företag kan lyckas när man startar med ett blankt papper. En drömbil – ur många aspekter.

 – Tesla uppskattar utnämningen i Teknikens Världs Stora Bilpris 2014 väldigt mycket. Sverige är mycket viktigt för Teslas framtid, och därför planerar vi att ha stor närvaro i landet. Vi investerar i försäljningsställen, servicecenter och gratis långdistansresor med hjälp av snabbladdare. Jag är glad över att nu kunna meddela att vi sparkar i gång detta med öppning av en Tesla-butik i Täby Centrum den 11 december, säger Tesla Motors grundare Elon Musk.

Läs allt om Teknikens Världs Stora Bilpris 2014, hur vi gick tillväga när vi utsåg finalisterna och vinnaren, ta del av längre motiveringar och uttalanden om bilarna i Teknikens Värld nummer 1/2014 som finns ute i butikshyllorna nu och som kan beställas online.

Tidigare vinnare av Teknikens Världs Stora Bilpris

Peugeot 308 SW 2009 Peugeot 308 SW tillhör fortfarande klassens smartaste packade familjebilar. Kompakt, komfortabel och mycket flexibel tilltalar.
Skoda Yeti 2010 Skoda Yeti var tidigt ute i det nya kompaktcrossover-segmentet. Tillräckligt högbyggd för att fixa stock och sten men främst är den allround i det mesta.
Volkswagen Sharan 2011 Volkswagen Sharan är mångsidig som få andra bilar. Tillsammans med syskonbilen Seat Alhambra är detta ett vettigare alternativ till en mellanklasskombi.
Opel Ampera 2012 Opel Ampera har inte bara ett fiffigt namn (gäller även Chevrolet Volt) utan visar på styrkor som den miljövänliga vardagsbilen för framtiden – redan i dag.
Toyota GT 86 2013 Tanken på att en folksportbil skulle vinna Stora Bilpriset kändes avlägsen. Men sedan kom Toyota GT 86 och sopade banan med konkurrenterna.