Vintern är på ingång – hög tid att montera vinterdäck på bilen
Nu har vi kommit till den tidpunkt av året då vintern börjar ge sig tillkänna, därför är i hög tid för de svenska bilisterna att montera vinterdäck på bilen.
SMHI har i flera dagar gått ut med varningar för att vintern nu kommer till Sverige på allvar med klass 1- och klass 2-varningar i stora delar av landet. Stora mängder nederbörd beräknas, på många ställen i form av snö och på andra ställen i form av regn som sedan väntas övergå till snö(blandat). I kombination med låga temperaturer är regn minst lika trafikfarligt då våta vägbanor fryser till is och blir glashala.
Det är med andra ord hög tid att byta ut din bils sommardäck till vinterdäck – om du inte redan har sett till att göra det bytet.
Då får du ha – och måste ha – vinterdäck
Mellan 1 december och 31 mars är det i Sverige lag på att en bil ska vara utrustad med vinterdäck om det är vinterväglag. Med vinterväglag menas om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Det är inte du som förare som avgör vad som är vinterväglag, utan det är polisen som avgör det.
Sedan 1 oktober är det tillåtet att ha dubbdäck och är så tillåtet fram till 15 april. Även utanför denna tidsram får dubbdäck lov att vara monterade på bilen om vinterväglag råder eller befaras.
Böter
Vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter, annars är de olagliga och vid en eventuell poliskontroll innebär det böter på 1 200 kronor.
Andra bötesbelopp som är värda att känna till är 1 200 kronor om vinterdäck inte används när det krävs, det vill säga mellan 1 december och 31 mars (om det är vinterväglag), och 1 200 kronor om dubbdäck används under den period då det inte är tillåtet, det vill säga mellan 16 april och 30 september (om det inte råder vinterväglag).
Det är med andra ord tillåtet att köra med dubbfria vinterdäck (friktionsdäck) året runt, men som tidigare studier klargjort kan vinterdäck på sommaren vara förenligt med livsfara. Därför ska du aldrig köra med vinterdäck när det inte är vinter. Vi rekommenderar heller inte att du kör med så kallade året runt-däck, vilka även kallas allsäsongsdäck och allvädersdäck, då dessa inte är bra vid något tillfälle, varken på sommaren eller vintern.
På utvalda gator i svenska städer, exempelvis Hornsgatan i Stockholm, rådet det förbud mot dubbdäck. Kör du ändå på en ”fridlyst” gata riskerar du böter på 1 000 kronor.
Observera också att det inte är tillåtet att kombinera dubbfria och dubbade däck på bilen. Har du bilen som dragbil och den har dubbdäck så måste även släpet/husvagnen ha dubbdäck. Om bilen har odubbade däck får släpet/husvagnen ha antingen dubbdäck eller dubbfria däck.
Välj rätt vinterdäck
Att välja vinterdäck är inte helt lätt, det finns en uppsjö av märken, modeller och inte minst typer ute i däckhandeln. Teknikens Världs rekommendation är som alltid; gör ett aktivt val, det vill säga välj vinterdäck efter dina behov – låt inte andra som inte är insatta i din situation göra valet åt dig!
Trafikverket rekommenderar bilar med antisladdsystem att vara utrustade med dubbfria däck. Det är en rekommendation vi råder dig att inte lyssna fullt ut på då du – som ovan beskrivet – ska välja däck beroende på den trafiksituation du befinner dig i, oavsett om du har en modern bil med antisladdsystem eller inte. Trafikverkets rekommendation anspelar mer på hänsyn till miljön än trafiksäkerheten. Dubbdäck river på barmark upp små, ohälsosamma partiklar som vi människor andas in. Politiker och myndigheter har som mål att sänka halterna av dessa partiklar – vilket är helt på sin plats – och tar därför inte längre lika stor hänsyn till trafiksäkerhet och den uttalade nollvisionen – vilket i sin tur inte känns lika genomtänkt.
Har du gamla dubbdäck på bilen och känner dig trygg? Var då medveten om att dubbdäck tappar sina egenskaper i snabbare takt än dubbfria däck, det har Teknikens Världs omtalade studie klarlagt.
Vet du att framtiden kan komma att bjuda på däck som håller för både sommar och vinter? Det låter som en utopi men forskare runt om i världen försöker utveckla adaptiva däck som anpassar sig efter väglag och väderlek. Om de lyckas kan bytet från sommar- till vinterdäck, och vice versa, i framtiden vara ett minne blott.
LÄS: Dessa är årets bästa och sämsta vinterdäck
Dubbdäck räddar liv
En stor finsk studie som presenterades i fjol visade att dubbdäck leder till färre olyckor och räddar liv. Studien kom fram till att om alla bilar hade haft dubbdäck i stället för dubbfria däck så hade antalet olyckor minskat med hela 83 procent.I filmen nedan som vi på Teknikens Värld spelade in för två år sedan får du höra fakta om vinterdäck, såväl dubbade som odubbade, och körning i vinterväglag. Där slår vi även hål på myter och en rad felaktiga påståenden om just däck som ska användas när det råder vinterväglag.Och till sist – men inte minst – kör försiktigt i vinter! Använd det du har innanför pannbenet så kommer körningen i vinter att gå som en dans. Gör inget förhastat eller dumdristigt och försök hela tiden ligga minst ett steg före, det vill säga var förutseende i trafiken.
https://youtu.be/UaKasI8tW8oGilla på Facebook för fler videoklipp!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se