Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vision X – Skodas tredje suv

Den lilla suvklassen är stekhet och till bilsalongen i Genève visar Skoda upp ett koncept som ska mynna ut i deras kandidat i segmentet.

Håll i dig, Skoda ska komma med en ny suv. Ett koncept kommer att visas upp i deras monter under den 88:e bilsalongen i Genève som håller öppet 8-18 mars (redan den 6 mars börjar de två så kallade pressdagarna). Nu får vi se tre illustrationer på bilen.

Konceptet Vision X ska mynna ut i en modell som är besläktad med dagens suvar från Skoda – stora Kodiaq och den mindre Karoq men även bryta ny mark genom att var en crossover redo för människor med ”aktiv och urban livsstil”. Den målgruppen är Skoda inte direkt först med att peka ut och även konceptet som sådant bjuder på saker som vi har sett förr – saker som ligger i tiden.

Designen på de delade ljuskällorna fram bygger på de hos tidigare nämnda Karoq men drar i en växel till. Liknande finns på andra bilar i dag, bland annat Hyundai Kona, men trenden startades av Citroën för över fem år sedan.

Det återstår att se om de infällda dörrhandtagen på Vision X når produktion (de fanns även på Vision S). Hos Jaguar och Tesla har de i alla fall överlevt konceptstadiet.

Formen som helhet hos Vision X ska var inspirerad av tjeckisk glaskonst men nog kan vi se än tydligare släktdrag med just Vision S.

Fräcka kulörer på karossen och kontrasterande färg på taket är högsta mode och finns exempelvis hos koncernkollegan Seat Arona, vår provkörning av bilen kan du läsa kan du läsa här. FlexGreen och Anthracite heter kulörerna på Vision X.

Invändigt hittar vi en avskalad interiör där en skärm dominerar miljön. Den ska tillsamman med bitar av slipad kristall skapa färgstarka ljuseffekter.

Den nya suven ingår i koncernens affärsplan vid namn Strategy 2025 som mejslades fram i efterdyningarna av dieselgate och ska bland annat resultera i över 30 nya elbilar till år 2025. För Skodas del ska då var fjärde bil vara elektrifierad.