Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ABB Photo / Shutterstock

Vita bilar fortsatt populärast

Den vanligaste färgen på bilar är – än en gång – vit. Det visar Transportstyrelsens senaste sammanställning. Samtidigt minskar färgen mörkgrön mest.

Under flera års tid har trenden gällande bilars färg sett ut som följande: mer anonyma färger ökar och mer färgglada minskar. Transportstyrelsen har gjort en sammanställning av hur färgerna fördelas bland alla bilar i Sverige. Hos myndigheten finns dock bara 24 färger att välja på i vägtrafikregistret. Även om man utgår ifrån det som biltillverkarna anger vid registrering så förenklar man det rätt mycket.

– Biltillverkarna har ofta ganska spännande namn på sina bilars färger som exempelvis ”Reef blue”, ”Black stone” eller ”Fusion red”. Vi håller oss dock med mer neutrala beskrivningar. Röd kan vara antingen röd, ljusröd eller mörkröd. Men inte mer detaljerat än så, säger Susann Dahlberg Karlsson, sektionschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Världens vitaste färg – nu lämplig för bilar 

Den mest populära färgen, eller ska vi säga den vanligaste eftersom folk kanske inte nödvändigtvis väljer färgen själv alltid, är vit. Så har det sett ut ganska länge. Även svart och grå är populära och fortsätter att öka.

Mer färgglada toner är de som minskar. Mellan 2019 och 2022 har mörkgrönt minskat mest. Det finns däremot ett undantag i den här trenden. Färgen orange, som inte är särskilt anonym, har ökat mest procentuellt med 16,7 procent sedan 2019.

– Ökningen av orange bilar är ett roligt inslag som sticker ut lite. I övrigt handlar det om vitt, svart och grått, konstaterar Susann Dahlberg Karlsson.

https://datawrapper.dwcdn.net/bmUnC/1/