Foto: Patrik Lindgren

Vitt fortfarande vanligaste färgen på bilar

Grönt och blått må vara på uppgång men det är fortfarande de vita bilarna som dominerar trafikbilden. Ny statistik visar att var fjärde bil som säljs i hela världen är vit.

En av världens ledande leverantörer av billacker, PPG Industries presenterar i dag den senaste statistiken över fördelningen av färger på bilar. Baserat på produktionsdata från biltillverkarna har PPG räknat ut att så många som en av fyra nya bilar i världen hittills i år är vit.

 I topplistan över de vanligaste bilfärgerna hamnar vitt på ohotad förstaplats med en andel på 25 procent, vilket är en ökning med tre procent från i fjol. På andraplatsen är det jämnt skägg mellan svart och silver som båda har 18 procent av marknaden. Därefter följer grått, rött, ”naturliga kulörer”, blått och grönt.

 I Europa ser fördelningen något annorlunda ut. Här är 27 procent av bilarna vita medan svart är ensam tvåa med 19 procent, följt av grått med 15 procent. Först därefter placerar sig silver med 13 procent, följt av blått, ”naturliga kulörer”, rött och grönt.

 Att vitt fortfarande är den vanligaste färgen på bilar är inte förvånande men PPG kan ändå se nya trender.

 –Vi ser en tillväxt när det gäller variationer av vitt. Biltillverkarna letar efter variationer av vitt, silver, svart och grått som kan vara exklusiva för just deras märke. Det handlar till exempel om effekter såsom glitter, färgflingor, aluminium och pigment som skiftar i nyans, säger Jane E. Harrington på PPG.

 PPG pekar ut blått som den nya trendfärgen, i motsats till BASF som satsar mer på grönt. Blått går enligt PPG särskilt bra i Nordamerika.