Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aurus Motors

Putins nya lyxåk Aurus Senat börjar byggas i Ryssland

Klart Ryssland och president Vladimir Putin ska ha en egen lyxlimousine. Aurus Senat är modellen som ska konkurrera med Rolls-Royce och Bentley.

Redan 2013 presenterades planerna på en rysk lyxbil. Projektet beskrivs ofta som ett prestigeprojekt för president Vladimir Putin som vill kunna visa upp rysk teknik och rysk produktion.

För tre år sedan reste Putin också runt i en Auru Senat under sin valturné inför det ryska valet. 

Putin valdes som väntat till president i ytterligare minst sex år och Aurus-projektet fick grönt ljus.

Foto: Aurus Motors

Nu har produktionen av lyxbilarna inletts. Enligt industriministern Denis Manturov ska det byggas 200-300 Aurus-bilar redan i år. Priset på varje bil är från cirka 18 miljoner rubel, eller cirka 2,5 miljoner kronor.

Bilmärket Aurus ägs av ett forskningsföretag med förkortningen NAMI samt av det ryska bilmärket Sollers. Sollers har i sin tur haft ett visst partnerskap med Ford.

Foto: Aurus Motors

Aurus hemsida presenteras, förutom Senat, en modell med namnet Limousine. Av designen att döma är det ingen tvekan om att Aurus tar sikte på Rolls-Royce, vilket gick att slå fast redan när första bilderna dök upp för några år sedan.

För att visa upp varumärket har Aurus ett samarbete med racingteamet G-Drive Racing för att tävla i långloppsserien WEC.

Aurus Senat har en V8-motor på 4,4 liter under huven men det finns även planer på en V12:a på 6,6 liter. Senat byggs på en plattform som ska kunna användas för en familjebuss och en suv. Det finns planer på export av Aurus Senat till framför allt Mellanöstern och Kina.