Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vladimir Putins nya bil

Ryska presidenten, Vladimir Putin, kan alldeles snart visa upp sig i en helt nyutvecklad presidentlimousin. Ryskbyggd – så klart – men med hjälp från Tyskland.

Vladimir Putin påbörjade förra månaden sin fjärde ämbetsperiod som Rysslands president. Denna fjärde omgång kommer att innebära storstilade entréer för den ryska chefen, han ska nämligen få en helt ny presidentlimousin.

Hans nya kärra är ännu inte klar, men nästan. Den har alldeles nyligen genomgått krocktester och tros vara leveransredo i slutet av april. Förmodligen kommer Putin att synas i bilen för första gången vid presidentinstallationen den 7 maj.

Precis som med tidigare ryska presidentlimousiner är denna nya variant utvecklad i hemlandet, men denna gång har man tagit hjälp från Tyskland. Både Porsche och Bosch sägs ha varit involverade i bilen. Bland annat ska motorn vara en 4,6-liters V8 från Porsche, inte en V12:a som det tidigare ryktades om. I presidentbilen uppges den leverera 600 hästkrafter och 881 newtonmeter. Växellådan är däremot rysk rakt igenom. Niostegad är den, alltså automatväxlad.

Vladimir Putin sägs ha varit djupt inblandad i utvecklingsarbetet.

I grillen ser vi ett emblem som säger Russo-Baltique. Det är namnet på en av de första biltillverkarna i Ryssland som producerade bilar i Lettlands huvudstad Riga mellan 1909 och 1923. Därefter tillverkade de militära fordon, bland annat några av världens tyngsta bombplan.

Russo-Baltique återuppstod 2006 när ryska och tyska investerade skakade liv i märket.

Putins nya kärra har få likheter med gamla presidentlimousiner från exempelvis ryska ZIL. De var lyxiga och moderna invändigt men utsidan liknade mer en gammal förlängd VAZ med extra mycket krom.