Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080702-vw-one-litre
080702-vw-one-litre
080702-vw-one-litre
080702-vw-one-litre

Volkswagen 1-litre Car två år för tidigt

Sex år har passerat sedan Volkswagen visade sin supersnåla 1-litre Car som uppgavs dra endast 0,083 liter per mil. Då trodde man på en lansering år 2012. Nya avslöjanden tyder på att bilen kan komma redan om två år.

För sex år sedan visade Volkswagen sitt smått otroliga 1-litre Car. VW trodde på en lansering 2012, vilket många nog ansåg vara lika troligt som att bilarna skulle flyga vid den tiden. Och nog verkade VW:s koncept vara en ouppnåelig utopi. Nu verkar det dock som att den otroliga bilen kan vara nära förestående.

VW:s teori om en lansering 2012 grundades främst på att tillverkningskostnaderna för den avancerade monocoquen i kolfiber skulle ha sjunkit tillräckligt mycket fram till dess. Brittiska Car Magazine kan nu avslöja att VW ligger två år före i planeringen och att en initial produktion kan starta redan 2010.

Konceptet som visades 2002 var en Messerschmitt-liknande skapelse som hade smått otroliga förbrukningssiffror. Med en tjänstevikt på endast 300 kilo skulle två personer kunna färdas 10 mil, under vilka bilen bara skulle dra 0,83 liter diesel. Den kommande produktionsbilen lär dock inte vara riktigt lika bränslesnål. Säkerhetshöjande konstruktioner och utrustning kommer förmodligen att höja vikten något, samtidigt som motorn kommer att växa. Konceptbilen hade en liten encylindrig snurra som var kopplad till en mc-liknande sekventiell växellåda. Produktionsbilen tros få en något större och turbomatad dieselmotor med två cylindrar som får understöd av ett litet elhybridsystem.

Konfigurationen med en passagerare placerad rakt bakom föraren följer troligtvis med till produktionsbilen. Kanske vågar man även hoppas på detsamma för den uppseendeväckande måsvingedörren. Om en kommande prislapp kan man bara spekulera. Car Magazine har uppgifter som tyder på ett pris någonstans mellan 200 000 och 300 000 kronor.