Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Amarok gör lumpen

Rheinmetall MAN Military Vehicles gör Volkswagen Amarok både bepansrad och redo för världens oroshärdar.

Rheinmetall brukar i vanliga fall bygga tyngre bepansrade militärfordon, men Amarok M är företagets första försök till att anpassa ett civilt fordon till militära ändamål.

 Den militära upplagan av Amarok visades upp på försvarsmässan Eurosatory Defence and Security och har byggts för att passa en rad olika uppgifter. Enligt tillverkaren har Amarok valts ut för sina terrängegenskaper och driftsäkerhet (och möjligtvis för att Volkswagen äger MAN som i sin tur äger 49 procent av Rheinmetall). 

 Amarok M kommer beroende på utförande få bland annat en kraftig stötfångare som ska klara att slå sönder vägspärrar, förstärkt chassi, fästen för medelstora och stora maskingevär och plats för kommunikationsutrustning. Bilen har även förstärkt upphängning och extra skydd för bränsletank, motor och växellåda, enligt AutoBild. 

 En rad bensin- och dieselmotoralternativ kommer erbjudas till Amarok M från 121 hästkrafter upp till 177 i värstingmodellen. Växla kan man göra med en sexväxlad manuell låda alternativt en åttaväxlad automatlåda.