Volkswagen Arteon R med VR6 på över 400 hk på gång

Arteon 2,0 TSI 280 GTR med lika många hästar som siffran skvallrar om, den räcker för många. Men för Volkswagen är det inte säkert att det räcker. Nu finns det uppgifter som säger att den tyska biltillverkaren har något mycket vassare på gång.

Någon Golf R 400 eller Golf R 420 blev aldrig av. Dieselgate tog död på den redan på förhand eftertraktade supervärsting-Golfen. Kanske Wolfsburg bjuder på lite plåster på såren i form av en lika effektstinn bil, men i betydligt större format.

Volkswagens nya premiumkärra Arteon finns redan i dag med 280 hästkrafter som sätter bra fräs på hjulen, men det är inte nog. Enligt Car Throttle, som vid provkörningen av nya Polo GTI växlade några ord med Volkswagens talesperson rörande produktlinjerna – Martin Hube, har Volkswagen betydligt vassare saker på gång.

På frågan varför det inte finns en V6-version av Volkswagen Arteon fick den brittiska bilsajten till svar att de har en 3,0-liters VR6-motor under utveckling. Maskinen ska toppa den 2,5 liter stora VR6:a som finns till Teramont, det vill säga kinesiska varianten av Atlas. VR6:an i den ger 410 hästkrafter. Effekten i VR6:an på 3,0 liter landar förmodligen över den siffran.

Och inte nog med det. Martin Hube avslöjade också att denna nya VR6-motor redan är monterad i en Arteon-prototyp.

Läs också: Provkörning av VW Arteon 2,0 TSI 280 GTR

– Jag är helt övertygad om att den här kombinationen är väldigt fin. Vi har kombinerat den med senaste versionen av Haldex fyrhjulsdrift, där du kan provocera fram lite överstyrning. Detta är en riktig smidig och kraftfull bil, säger Martin Hube till Car Throttle och tillägger:

– Du kan slå ut alla Porsche Panamera på din väg!

Denna värstingversion av Arteon har ännu inte fått grönt ljus från Wolfsburgs ledning. Frågan är om den gör det mitt i en brinnande satsning på elbilar och sänkta utsläpp. Men ibland måste det finnas lite motpoler, och en bil av den här typen blir samtidigt ingen dussinbil.

Volkswagen i England säger att en eventuell Arteon R sannolikt inte är aktuell för deras marknad. Hur det ser ut för övriga europeiska marknader återstår att se. Kanske det bara blir Kina och/eller USA som får ta del av prestandaversionen.