Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen återkallar 2,6 miljoner bilarVolkswagen återkallar 2,6 miljoner bilarVolkswagen återkallar 2,6 miljoner bilar
Volkswagen återkallar 2,6 miljoner bilar

Volkswagen återkallar 2,6 miljoner bilar

Under torsdagen har Volkswagen annonserat att de ska återkalla miljontals bilar världen över. Flera olika modeller berörs och även svenska Volkswagen-ägare påverkas.

Omkring 1,6 miljoner Volkswagen-bilar utrustade med DSG-lådan DQ 200 (den sjuväxlade med torrlameller) ska via en så kallad verkstadskampanj få växellådsoljan utbytt. Man byter från syntetisk olja till mineralolja för att eliminera elektriska problem som kan uppstå framför allt hos bilar som används i varmt och fuktigt klimat och som kombineras med körning som innehåller mycket start och stopp. Även svenska Volkswagen-ägare som har bilar med DQ 200-lådan berörs, hur många vet vi ännu inte.

 – Oljan kommer att bytas ut i berörda bilar vid nästa besök hos auktoriserad verkstad och kostar kunden ingenting, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige, till teknikensvarld.se.

 På frågan om Volkswagen-ägare med DQ 200-låda som har långt till nästa servicetillfälle behöver oroa sig är hans svar nej.

Samtidigt återkallas världen över omkring 800000 bilar av modellen Tiguan på grund av ett säkringsfel som kan slå ut en av bilens två kretsar som styr ljuset. Enskilda ljusfunktioner kan därmed sluta fungera, dock aldrig alla på en och samma gång. Bilarna som berörs är tillverkade mellan 2008 och mitten av 2011.

Dessutom återkallas 239000 exemplar av Amarok utrustade med tvålitersmotor. Problemet här är läckande bränsleledningar.

Totalt drygt 2,6 miljoner bilar rör det sig om.

2013 har varit ett år med många och stora återkallelser för flertalet biltillverkare. På denna sida kan du ta del av medparten av dessa.