Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen återkallar ännu fler gasbilar – tusentals i Sverige berörs

Nu utökar Volkswagen den återkallelse av gasbilar som påbörjades med Touran EcoFuel i juli till att även omfatta Passat och Caddy av årsmodell 2010 och äldre samt Touran av årsmodell 2010.

Det var den 5 juli i år som vi skrev om Volkswagens beslut att återkalla Touran TSI EcoFuel av årsmodell 2006-2009 efter att just en sådan modell hade exploderat vid tankning i Göteborg dagen innan.

Nu meddelar biltillverkaren att återkallelsens omfattning utvidgas till att även inkludera EcoFuel-gasmodeller av Caddy, Passat och Touran av årsmodell 2010 och äldre. För svenskt vidkommande rör det sig om cirka 6 200 bilar som berörs av återkallelsen som går ut på att gastankarna inspekteras och byts ut vid behov. 6 000 andra gasbilar från Volkswagen har redan inspekterats och berörs inte av denna nya återkallelseaktion.

Det är just gastankarna som är anledningen till återkallelsen. Tankarnas placering under golvet gör att de är utsatta för korrosion och att det skyddande ytterhöljet kan ta skada. Vid långvarig korrosion kan strukturen bli för tunn och till sist kan tankarna läcka till följd av att de brister.

Volkswagen Sverige meddelar brevledes berörda gasbilsägare att boka tid hos sin auktoriserade verkstad för inspektion och byte av gastankarna. I samma brev uppmanas även alla berörda Touran EcoFuel-ägare med årsmodell 2006 till och med 2009 att endast köra i bensindriftsläget till dess att inspektionen utförts. Volkswagen vill ta det säkra före det osäkra.

I Europa skiljer sig inspektionen av gastankar åt från land till land. I exempelvis Sverige utförs inga inspektioner vid gasbilars ordinarie kontrollbesiktningar medan man i Tyskland under kontrollbesiktningen även inspekterar bilarnas kompletta gassystemet.