Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Volkswagen återkallar nya Passat – 13 700 bilar berörs i Sverige

Volkswagen är som ett resultat av avgasfusket mitt inne i en stor återkallelseprocess – och nu drabbas de av ytterligare en återkallelse av annan karaktär. Det är nya Passat som ska in till verkstad direkt på grund av ett elfel.

Tidigare i dag meddelade en talesperson för Volkswagen att de förra månaden initierade en återkallelse som inte berörs av den åtgärdsplan som sjösattes efter att dieselfusket avslöjades i höstas. Denna nytillkomna återkallelse berör senaste generationen Passat (B8) och bilar som sålts i Europa. Hur många bilar det totalt handlar om är okänt, däremot är siffran för Sverige känd – 13 700 bilar, det vill säga nästan lika många som de 14 392 Passat som nyregistrerades i Sverige under hela 2015.

Anledningen till återkallelsen ska vara en felaktig montering i bilarnas elsystem, ett fel kan leda till att motorn stängs av under färd samt att broms- och styrservoverkan kan upphöra.

De bilägare som berörs av återkallelsen ska redan ha uppmanats att genast uppsöka verkstad för åtgärd. Volkswagen uppger att inga olyckor ska ha uppstått till följd av felet.

Felet med nya Passat är inte helt olikt det som drabbade Volvo nyligen. I Volvos fall kunde bilarna (sju olika modeller) ”släckas ned” för en kort stund under färd. Volvo återkallade i förra månaden 59 000 dieselbilar varav 24 000 av dessa finns på svensk mark.