Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Atlas – ny suv med plats för sju

Efter flera år av rykten, konceptbilar och bekräftelser är den nu officiell, Volkswagens nya storsuv som har fått namnet Atlas. Den är en bjässe på över fem meter.

Du kanske kommer ihåg konceptbilen CrossBlue som Volkswagen visade på bilsalongen i Detroit för snart fyra år sedan? Den var en förhandsvisning av en stor, rymlig suv för den nordamerikanska marknaden. I konceptformat var den försedd med en dieselmotor och två elmotorer som tillsammans levererade 305 hästkrafter.

Nu är konceptbilen förvandlad till produktionsbil och Atlas, som den heter, har blivit ännu större, men laddhybriddrivlinan har försvunnit – åtminstone för tillfället.

Volkswagen Atlas är för oss européer en stor suv, men i Nordamerika, där den ska tillverkas och säljas, anses den bara vara en medelstor suv . Just den ”klassen” anser Volkswagen vara viktig att tillhöra då den under 2015 stod för en tiondel av alla amerikanska nybilsregistreringar 2015.

Atlas är 503,7 centimeter lång, 197,9 centimeter bred och 176,8 centimeter hög. Därmed är den fem centimeter längre, tre centimeter smalare och fyra centimeter högre än konceptbilen CrossBlue.

I jämförelse med Volkswagens två andra suvar Tiguan och Touareg är Atlas en bjässe. Nya Tiguan är 55,1 centimeter kortare och Touareg 23,6 centimeter kortare.

Med dessa mått är Atlas så klart en rymlig kärra, sju åkande får plats tack vare två stolar längst bak. Några volymer nämns inte i Volkswagens pressmeddelande men vi gissar att den mer bakre stolarna nedfällda bjuder på lastvolym utöver det vanliga.

Volkswagen Atlas, som är baserad på koncernens flexibla MQB-plattform (samma som nya Tiguan men utsträckt), erbjuds vid lanseringen med två motoralternativ – båda bensindrivna. en 2,0-liters TSI-fyra med 238 hästkrafter och en 3,6-liters VR6-maskin med 280 hästkrafter. Båda motorerna är kopplade till åttastegade automatlådor (alltså inga DSG-dubbelkopplingslådor) och VR6-varianten kan även fås med drivning på enbart framhjulen.

Några prestanda-, förbruknings- och utsläppssiffror är ännu inte presenterade.

Någon laddhybridvariant nämns inte men konstigt vore om Volkswagen inte lanserar ett sådant alternativ inom kort, speciellt då konceptbilen var en laddbar hybrid.

Marknadslanseringen i Nordamerika äger rum våren 2017. Under senare delen av 2017 är det lanseringsdags i Ryssland och Mellanöstern.

Även i Kina lanseras Atlas men då under namnet Teramont. Modellerna är inte helt identiska men inte långt ifrån. Medan Atlas ska byggas i Volkswagens Chattanooga-fabrik i USA ska Teramont byggas i Kina.