Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen avslöjar femdörrarscoupén Arteon

Volkswagen CC ska snart somna in och arvtagare blir helt nya modellen Arteon som vi nu får se för första gången. Premiär blir det i Genève i vår och själva marknadslanseringen äger rum i sommar.

https://youtu.be/eUUppPiV1Sg

Kommer du ihåg konceptbilen som Volkswagen visade upp på bilsalongen i Genève i mars 2015? 

Sport Coupé Concept GTE hette den och var en form av studie i hur CC:s avlösare kan komma att se ut. Därefter har det varit tyst om CC:s efterträdare, till i dag. Volkswagen presenterar nämligen en skiss föreställandes en femdörrarscoupé vid namn Arteon. De benämner den inte som arvtagare till CC (som från början hette Passat CC) men det är tydligt att den är just det. Att den dessutom har likheter med nämna konceptbil gör det ännu tydligare.

Volkswagen beskriver Arteon som en bil med märkets nya progressiva formspråk där bland annat fronten framhävs på ett helt nytt sätt. Enligt beskrivningen sammanfogas frontens olika komponenter genom att ribborna i grillen fortsätter in i ”de tredimensionella LED-strålkastarna”. Konceptbilen från förra året hade just denna formgivning av fronten, vilket vi ser på bilden nedan.

Arteon har precis som CC fönsterramlösa dörrar, men där slutar också likheterna. Medan CC har en konventionell sedanbaklucka har Arteon en halvkombibaklucka vars infästning är i takhöjd. Det gör ilastningen praktisk och smidig. Volkswagen lovar dessutom ett enormt bagageutrymme (upp till 1 700 liter med nedfällt baksäte). Jämfört med CC, som nyss slutat tillverkas, är Arteon fem centimeter längre än sin föregångare

– Vid första anblicken väcker Arteon känslor genom sin uttrycksfulla design. Den överraskar sedan med sina praktiska förtjänster. Denna kombination är unik, säger Tobias Sühlmann som är modellens exteriördesigner.

Volkswagen Sport Coupé Concept GTE från 2015 var hela 487 centimeter lång med ett axelavstånd på 302 centimeter.

Modellnamnet Arteon sägs beskriva bilen på två sätt – ”Art” de harmoniska och emotionella linjerna och ”eon” att det rör sig om en premiummodell på samma sätt som Phideon gör och är på den kinesiska marknaden. Lite kuriosa är att Arteon även är namnet på en polsk konsttidning.

Volkswagen Arteon har världspremiär på bilsalongen i Genève i mars 2017. Till sommaren är den redo att rullas ut till Volkswagen-handlarna och positioneras då som ett alternativ över Passat. Då kommer vi inte att få se Arteon med den kraftfulla laddhybriddrivlina som Sport Coupé Concept GTE visade upp. Den kanske introduceras i ett senare skede.