Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Beetle Dune Concept
Volkswagen Beetle Dune Concept
Volkswagen Beetle Dune Concept
Volkswagen Beetle Dune Concept Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen Beetle Dune Concept – som gjord för skidåkning

Gillar du skidåkning gillar du kanske också Volkswagen Beetle Dune Concept. Denna tuffare ”bubbla” bjuder inte bara på offroad-stuk utan också en annorlunda och snygg skidtransportlösning. Nära produktion är den också.

Redan för några dagar sedan läckte några bilder och en handfull information ut på webben, men nu har den officiellt haft världspremiär på Detroitsalongen – Volkswagen Beetle Dune Concept.

 Konceptbilen har sitt ursprung i senaste generationen Beetle i R-Line-utförande. Trots sitt grövre yttre med högre markfrigång känns den sportigare lagd. 1,2 centimeter längre än originalet är den, dessutom 5,6 centimeter bredare och två centimeter högre. Men egentligen är den lägre eftersom markfrigången är 5,1 centimeter högre.

Konceptbilen visas upp med två par skidor som transporteras bak på bilen. Dessa ligger an mot takbågen men den fina detaljen är bakvingen som har två öppningar där skidorna träs igenom för både snygg och praktisk transport.

Till skillnad mot ”donatorbilen” har Beetle Dune Concept en rad detaljer som gör den mer iögonfallande, bland annat de spektakulära LED-dimljusen i frontens nedre del, hasplåtar i borstad aluminium fram och bak samt svarta sjok som löper runt hela bilen, ventilationsgaller på huven och 19-tumsfälgar som nästan ger en modern Fuchs-känsla.

 Inuti Beetle Dune Concept är det både färgglatt och dystert. Det gula livar så pass att det svarta inte ska dominera. Detaljer som inte går att missa på insidan är den 7,7 tum stora AMOLED-skärmen för infotainmentsystemet samt handskfacket som är utbytt mot ett handtag för främre passageraren.

Under huven sitter en tvålitersmaskin som med turbo levererar 210 hästkrafter, en maskin som är välbekant för märket. Den matar kraften till en sexväxlad DSG-dubbelkopplingslåda som matar vidare till framhjulen.

Gillar du vad du ser så ska du hålla en tumme eller två för att Volkswagen inte ändrar allt för mycket när det väl vankas serieproduktion. Faktiskt skriver Volkswagen i pressmeddelandet att bilen, så som vi ser den här, mer eller mindre är färdig för produktion.

En annan tuff Volkswagen Beetle är GSR som ackompanjerar Dune perfekt.

https://youtu.be/4somVyOZfds?width=575&height=353