Foto: JAMESHALFACRE.COM

Volkswagen Beetle Dune officiell – nu utan skidor

Som Volkswagen lovade sommaren 2014 blir det en produktionsversion 2016. Överraskningen är att vi även får se en cabriolet vid sidan av coupén när Beetle Dune nu visas upp på bilsalongen i Los Angeles.

Det var i Detroit i januari 2014 som Volkswagen visade upp Beetle Dune Concept. Du vet, ”nya bubblan” med skidor som stack igenom bakvingen...

Nu är den i alla fall redo för serieproduktion då den officiellt ställs ut på bilsalongen i Los Angeles.

Produktionsbilen är väldigt lik konceptbilen, men vissa detaljer har tonats ned. Exempel på sådana är plastsjoken som sträcker sig runt hela bilen, de är inte lika blanka och utstickande som på konceptet, dimljusen, som har ersatts av konventionella doningar, och det svarta takluckeförsedda taket som numera är lackerat i övriga bilens färg.

Att takluckan har försvunnit är kanske naturligt eftersom i Los Angeles visar Volkswagen även upp en liten överraskning – Beetle Dune Cabriolet.

Fälgarna, som mäter 18 tum, är för övrigt också förändrade.

Jämfört med vanliga Beetle har de båda Beetle Dune-varianterna fått förhöjd markfrigång. Tio millimeter längre avstånd mellan asfalt och underrede ger bilen ett mer terrängdugligt utseende.

Försäljningen av coupémodellen startar i början av 2016. Något senare följer cabrioleten. I Europa kommer Beetle Dune att erbjudas med fem olika motoralternativ, tre bensinare och två dieslar.

Bensinarna har effektuttag på 105, 150 och 220 hästkrafter medan dieslarna bjuder på 110 och 150 hästkrafter. Förbrukningen ligger på mellan 0,43 och 0,69 liter per mil beroende på motor och utrustning.