Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Beetle och Scirocco läggs ned

Två av Volkswagens klassiska och mest emotionellt laddade modeller kan komma att läggas ned som följd av dieselgateskandalen.

Dieselgateskandalen fortsätter att sätta kniven i Volkswagen-koncernens verksamhet. Nyligen läckte det ut att en försäljning av motorcykeltillverkarens Ducati är på gång och nu börjar Volkswagen se över sitt modellutbud. Arno Antlitz, som sitter i företagets styrelse och ansvarar för det globala produktutbudet, har för Autocar berättat att modellerna Beetle och Scirocco kan komma att strykas ur sortimentet.

Modellerna debuterade 2011 och 2008 och börjar bli till åren och kommer med största sannolikhet inte att få några uppföljare. Det gäller emellertid inte cabrioletversionen av Beetle som i dag är den enda öppna modellen i Volkswagens palett.

Bubblor i produktion 1956.Bubblor i produktion 1956.Bubblor i produktion 1956.
Bubblor i produktion 1956.

Modellerna hör till de minst säljande av Volkswagens alla modeller men är viktiga imagehöjare och anses vara ”emotionella” modeller. De kommande eldrivna bilarna i I.D.-kollektionen och stora Arteon ska ta över de rollerna.

Beetle och Scirocco har dock även en betydande plats i Volkswagens historia. Beetle är en modern upplaga av märkets första modell Typ 1 och Scirocco som modellnamn debuterade 1974 och är en viktig pusselbit i märkets historia från tiden då man skiftade till frontmotorer med vattenkylning.

Handskarna på när Björn Sundfeldt testar Scirocco i Teknikens Värld nummer 16/1974.Handskarna på när Björn Sundfeldt testar Scirocco i Teknikens Värld nummer 16/1974.Handskarna på när Björn Sundfeldt testar Scirocco i Teknikens Värld nummer 16/1974.
Handskarna på när Björn Sundfeldt testar Scirocco i Teknikens Värld nummer 16/1974.