Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen bekräftar ny Phaeton

Volkswagen jobbar på att ta fram en ny generation av Volkswagen Phaeton, trots sega försäljningssiffror för nuvarande modell. Världspremiär för Phaeton mk II blir om tre år.

Nya Phaeton, som beräknas vara klar 2015, kommer byggas mer i aluminium för att göra bilen lättare vilket hjälper både vägegenskaper såväl som bränsleförbrukningen.

 Den nya bilen utvecklas med framför allt de kinesiska och amerikanska marknaderna i fokus. Den kinesiska marknaden blommar som bekant och där har Volkswagen och Audi haft en betydande marknadandel. I USA blir det svårare, Phaeton togs ur sortimentet efter bara fyra år på marknaden och har inte funnits att köpa där sedan dess. Med den nya modellen blir det ändring på det, uppger Volkswagens utvecklingschef Ulrich Hackenberg för biltidningen Edmunds.

 –Vi jobbar på den nu. Den nya bilen kommer att säljas i USA.

 Huvudkonkurrenter blir som förut de vräkigare modellerna från bland annat Jaguar och BMW. viss risk finns även att man går emot koncernsyskonet Audi A8. Det huvudsakliga säljargumentet är fortsatt att Phaeton ska vara en mer sansad och inte lika skrytsam bil i lyxbilssegmentet.

 Volkswagen Phaeton visades första gången som konceptbil 1999 och var dåvarande Volkswagenchefen Ferdinand Piëch favoritprojekt. När den lanserades 2002 var det en folkvagn som kostade en bit över en miljon i toppversion. Tanken var att den och suven Touareg tillsammans skulle fungera som prestigehöjare för märket och frågan är om det inte lyckats. Imagen som en jantelagsversion av Audi A8 har dock inte varit en garant för att modellen ska bli en storsäljare. I och med att modellen är mer etablerad nu än för tio år sedan är det möjligt att det kommer gå lättare för nästa modell.