Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091022-vw-köper-porsche
091022-vw-köper-porsche
091022-vw-köper-porsche
091022-vw-köper-porsche

Volkswagen betalar 40 miljarder för halva Porsche

Nu är det klart att Volkswagen köper 49,9 procent av aktierna i Porsche AG. Det är en större andel än vad som tidigare har sagts och för det får VW betala 40 miljarder kronor.

 Fusionen presenterades redan i somras men först nu är det klar hur stor del av den tyska sportbilstillverkaren Porsche AG som tas över av Volkswagen. I ett pressmeddelande berättar VW att de köper 49,9 procent av aktierna i Porsche. Det är mer än de 42 procent som det tidigare har talats om och enligt VW har förhandlingarna med Porsche gått smidigare och snabbare än väntat. Det här är dock bara ett första steg mot ett fullständigt samgående som ska vara avslutat senast 2011, enligt VW.

VW tvingas tömma plånboken rejält. För hälften av vad som härom året var världens mest lönsamma biltillverkare får VW betala 3,9 miljarder euro, motsvarande 40 miljarder kronor. Porsche-älskare behöver inte känna någon anledning till oro, VW lovar att Porsche ska behålla sin individuella ställning och inte blandas ihop med övriga VW-familjen. Hur det blir med den saken återstår dock att se. Både Volkswagens vd Martin Winterkorn och Porsches vd Michael Macht har sagt att Porsches försäljning ska öka kraftigt och att flera nya modeller är att vänta, kanske blir det en budget-Porsche med VW-teknik under skalet.

Det stormade hårt kring Porsche i somras när dokusåpan med VW och Porsche i huvudrollerna nådde sin kulmen. Porsches vd Wendelin Wiedeking fick lämna sin post efter det misslyckade försöket att ta över VW, ett försök som försatte sportbilstillverkaren i djupa skulder och kort därefter offentliggjordes VW:s uppköp av Porsche. Riktigt slut var det dock inte. Ett par veckor senare fick Porsche påhälsning i huvudkvarteret i Zuffenhausen av åklagare som gjorde en husrannsakan och beslagtog ett stort antal affärsrelaterade dokument. Räden ingick i en utredning om misstänkt insiderhandel i samband med uppköpet av VW-aktier. Wendeling Wiedeking och före detta ekonomichefen Holger Härter uppgavs stå i centrum för utredningen.

Läs mer