Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen Buggy Up på väg mot produktion

Volkswagens konceptbil Buggy Up, som visades på bilsalongen i Frankfurt för två år sedan, må kanske ha fallit i glömska hos dig. Nu verkar det i alla fall som att bilen är på väg mot produktion.

Minns du Volkswagens konceptbil Buggy Up, som visades upp på bilsalongen i Frankfurt 2011 tillsammans med fem andra konceptbilar baserade på just Volkswagen Up? Du är förlåten om så är fallet, men hos Volkswagen själva valde man att inte glömma bort konceptet.

Tvärt om, för nu verkar det som att Buggy Up är på god väg att hamna i produktion. Dokument från den amerikanska patentmyndigheten avslöjar att Volkswagen sökt designpatent på bilen i mars 2012. En ansökan som nu har godkänts. De namn som nämns på ansökan är Klaus Bischoff, som är övergripande chef på Volkswagens design, samt Peter Wouda och Thorben Kochs, som jobbar på Volkswagens designstudio i Berlin. Patentet är giltigt för 14 år från och med juni nu i år.

Volkswagen Buggy Up har ju, som synes, tydliga referenser till 1960-talets uppsjö av olika buggys baserade på Volkswagen Typ 1, där kanske Meyers-Manx Buggy (skapad av Bruce Meyers) är den mest kända. Volkswagen hade då faktiskt en egen, officiell, Karmannbyggd Buggy, som inte fick något större genomslag. Kanske görs denna patentansökan för att förhindra att samma sak sker i dag, och att Volkswagen själva får hela Buggy-kakan. 

Alldeles oavsett står det dock klart att Volkswagen gärna vill spela på den ”feelgood”-faktor som märket hade på 1960-talet, med bilar som bubblan, Volkswagenbussen och just Buggyn. Källor inom Volkswagen har enligt uppgift meddelat att serieproduktion av Buggy Up för tillfället inväntar undersökningar av hur stor marknad modellen skulle kunna få, för att anpassa produktionsmetoder och liknande. En gissning är dock att Buggy Up skulle kunna tillverkas i en liten serie, där chassi och drivlina hämtas från vanliga Up, men där karossen (precis som på en ursprungliga Buggy) görs i glasfiber.