Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell

Volkswagen Caddy kan starta och köra iväg av sig själv

Volkswagen går ut och varnar för att vissa versioner av Caddy-modellen riskerar att starta av sig själv, cirka 3 000 svenska bilar är berörda.

I ett brev skickat till berörda kunder upplyser Volkswagen om att vissa versioner av den populära transportbilen Caddy riskerar att starta av sig själv. De kan till och med köra iväg om ägarna har riktig otur.

Enligt Volkswagen är de drabbade bilarna tillverkade mellan 2012 och 2013, och det rör sig uteslutande om bilar med manuell växellåda. Totalt cirka 3 000 bilar.

Felet har spårats till jordskruven till styrdonet för elsystemet som inte har skruvats fast ordentligt. Något som enligt Volkswagen kan leda till att bilen startar när man vidrör fjärrnyckeln. Ligger det då en växel i, vilket det ofta gör på parkerade bilar, kan bilen helt enkelt rulla iväg.

Volkswagen uppmanar de drabbade bilägarna att alltid parkera bilen med friläge i, alltså utan ilagd växel, samt vara noga med att dra åt handbromsen. Samtliga bilägare uppmanas även att kontakta närmaste Volkswagen-verkstad för att boka in en kostnadsfri kontroll för att åtgärda problemet. Volkswagen känner ännu inte till några olyckor relaterade till problemet.

Förra veckan uppdagades även att Volvo har problem av liknande art, men då startar bilen om av sig själv under färd.