Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen CrossBlue Coupé
Volkswagen CrossBlue Coupé
Volkswagen CrossBlue Coupé
Volkswagen CrossBlue Coupé

Volkswagen CrossBlue Coupé är stor och snål

Efter att bilder och information läckt under gårdagen samlade Volkswagen mod till sig och presenterade konceptbilen CrossBlue Coupé. En stor, lyxig coupéinspirerad suv med laddhybridteknik och 415 hästkrafter.

Konceptbilen CrossBlue som visades i Detroit i januari följs nu upp av CrossBlue Coupé som ställs ut i Shanghai med start i helgen. De två bilarna har inte allt för mycket gemensamt bortsett från VW-emblemet i fronten, samma typ av uppladdningsbara drivlina samt stora delar av interiören.

 CrossBlue Coupé är med sina 489 centimeter från stötfångare till stötfångare decimetern kortare än CrossBlue som är det största i suvväg någonsin från Wolfsburg.

 På bredden är CrossBlue Coupé hela 201,5 centimeter och på höjden stannar mätstickan på 168 centimeter. Spårvidden fram är 171 centimeter och 173 centimeter bak. Axelavståndet 298 centimeter. CrossBlue Coupé är på alla sätt förutom höjden större än Volkswagen Touareg.

 Trots sin storlek är den inte rymligare än Touareg, åtminstone inte sett till bagagevolymen. Medan Touareg Hybrid kan svälja upp mot 1555 liter (1642 som ickehybrid) lyckas bara CrossBlue Coupé med 1101 liter trots fällning av det tredelade baksätet. Med baksätet i upprätt läge ryms 537 liter vilket kan jämföras med 580 liter för en vanlig Touareg och 493 liter för hybridversionen.

 Hjulen som CrossBlue Coupé rullar på mäter 22 tum på höjden.

 Volkswagen CrossBlue Coupé, som är byggd på MQB-plattformen, har en laddhybriddrivlina som består av en 299 hästkrafter stark V6-motor som drivs med bensin samt två elmotorer på vardera 40 kilowatt och 85 kilowatt. Sammanlagd uteffekt ligger på 415 hästkrafter medan maximalt vridmoment är 700 newtonmeter varav 500 av dessa levereras från förbränningsmotorn. Drivningen sker på alla fyra hjul – TSI-motorn samt den svagare av elmotorerna tar hand om framhjulen medan den starkare förser hjulen på bakaxeln med kraft. Transmissionen är en sexväxlad DSG-dubbelkopplingslåda med beteckningen DQ 400 E. Den är speciellt utvecklad för just eldrift.

 Batteriet som ser till att elmotorerna snurrar består av åtta litiumjonmoduler med en sammanlagd lagringskapacitet på 9,8 kilowattimmar.

 På enbart el är det möjligt att komma upp till 3,3 mil. Vid eldrift är toppfarten begränsad till 120 km/h, annars ligger den på 236 km/h. 0-100 km/h går på 5,9 sekunder.

 0,30 liter per mil drar CrossBlue Coupé vid blandad körning enligt den europeiska körcykeln. Vid mätning med europeiska undercykeln enligt ECE-R101-standarden, där man kör med helt urladdat batteri och låter drivningen ske med enbart V6-motorn som kraftkälla, landar siffran på 0,69 liter per mil.

 Fem olika körlägen är tillgängliga beroende på hur man vill framföra sitt fordon: Eco, Sport, Offroad, EV samt Charge. EV är för körning enbart på el medan Charge försätter drivlinan i ett läge som laddar batterierna. I Offroad-läget är drivningen på alla fyra hjul permanent.

Volkswagen nämner inget om kommande produktion i någon form, men helheten känns inte allt för överdrivet utan ganska verklighetsnära. Återstår att se vad som kommer ut på marknaden.