Volkswagen dubblar garantitiden – i USA

För att försöka vinna tillbaka konsumenternas förtroende dubblar nu Volkswagen garantitiden på sina nya suv-modeller. Men bara i USA.

Sent under tisdagskvällen förklarade Volkswagen att man förlänger garantitiden för sina två nya suv-modeller Atlas och Tiguan från tre år/36 000 miles till sex år/72 000 miles. Översatt till svenska blir det en förlängning från tre år/5 800 mil till sex år/11 600 mil. Det är en så kallade stötfångare-till-stötfångare-garantin som förlängs, det vill säga nybilsgarantin som täcker näst intill allt på bilen.

– Vi är säkra på kvaliteten och utförandet hos dessa suvar, och vi vill att våra kunder ska kunna lita på sina bilköp. Vi tror att denna garanti kommer att leda till lägre ägandekostnader, säger Volkswagens nordamerikanska vd Hinrich Woebcken.

Garantiförlängningen är så klart en flirt med konsumenterna efter att dieselgate-skandalen har gått hårt åt Volkswagen i USA. Medan försäljningen ökade i övriga världen såg Volkswagen en minskad försäljning i USA under ett års tid efter det att skandalen blev känd. Dock har Volkswagen ökat på den amerikanska marknaden under de fem senaste månaderna.

Modellerna som berörs är alltså de nya suv-modellerna Atlas och Tiguan. Atlas är en drygt fem meter lång bjässe och Tiguan är den sjusitsiga varianten av Tiguan som snart kommer till Europa som Tiguan Allspace.

Inga andra modeller får förlängd garantitid utan de behåller tre år/36 000 miles. Räkna inte med att Tiguan Allspace får fördubblad garantitid i Europa. Denna typ av åtgärder brukar Volkswagen bara erbjuda sina amerikanska kunder.