Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

”Volkswagen ensamma om att fuska”

Ett par olika uttalanden det senaste dygnet gör gällande att Volkswagen är den enda biltillverkaren som har fuskat sig fram till att få ned mängden kväveoxider i avgaserna till lagliga nivåer.

Inte sällan har kommentarer som ”Volkswagen är bara toppen på ett isberg” synts och hörts i samband med Volkswagens fusk med att på otillåtna sätt få ned avgasvärdena. Men än så länge har inga andra biltillverkare upptäckts fuskande, trots att det i flera fall har uppmätts högre utsläppsvärden än vad de europeiska och amerikanska körcyklerna ger sken av. I dessa fall beror det i stället på att körcyklerna är verklighetsfrånvända och inte representerar vardaglig körning.

En talesperson för det tyska transportdepartementet uttryckte att det inte finns några bevis på att andra biltillverkare än Volkswagen har manipulerat avgasutsläppstest.

– Än så länge har vi inga indikationer på att andra biltillverkare är involverade, sa regeringstalesmannen vid en konferens tidigare under fredagen enligt Automotive News.

Vid en träff mellan EU:s industri- och näringsministrar i nuvarande ordförandelandet Luxemburg i går, torsdag, uttalade sig EU-industrikommissionär Elzbieta Bienkowska.

– Jag har inga bevis för att något annat bolag har gjort det är, sa hon och syftade på Volkswagens fusk med mjukvaran i dieselmotorer.

Hon sa också de har en mycket bra bild av vad som händer inom europeisk bilindustri, men att den kan bli ännu bättre med bland annat ett bättre och mer verklighetsbaserat testförfarande.

Statssekreteraren för tyska finansdepartementet, Matthias Machnig, förtydligare också de tyska tillsynsmyndigheterna inte har blundat för fusket, något som de anklagats för under de senaste två veckorna.

MISSA INGET: Senaste nytt om VW-skandalen