Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101007-volkswagen eos
101007-volkswagen eos
101007-volkswagen eos
101007-volkswagen eos

Volkswagen Eos facelift 2011

Mitt under brinnande Parissalongsrapporterande släpper Volkswagen officiell information och bilder på nya ansiktslyfta Eos som ska visas på bilsalongen i Los Angeles nästa månad.

Volkswagen är i full gång med att utseendemässigt homogenisera sina många modeller. Nu är turen kommen till den lilla omtyckta plåttakscabrioleten Eos.

Volkswagen Eos av årsmodell lyfts i båda ändarna och ser näst intill ut som en helt ny bil. Framtill handlar det om en helt ny front med nya strålkastare med lysdiodteknik som omgärdar nya grillen innehållandes tre horisontella ribbor och stort VW-emblem. Stötfångaren och frontspoilern som tidigare hade en mjuk framtoning har fått nya skarpa veck och linjer. Bilen känns bredare tack vare alla horisontella linjer i fronten.

Bak på bilen är det mesta sig likt bortsett från de nya bakljusen som anammat utseendet från övriga nya modeller så som Golf och Passat. Tidigare var det runda kluster som dominerade ljusinsatserna. Numera är det cirkulära som bortblåst. Nedre delen av stötfångaren har berikats med röda reflexer.

Men det är inte bara formerna som har uppdaterats i samband med ansiktslyftet. Under skalet får Eos nu ta del av en rad olika tekniskt moderna lösningar. Exempel på sådana är Light Assist som automatiskt reglerar ljusbilden efter rådande trafik- och väderförhållande, Park Assist som hjälper till vid kniviga parkeringssituationer och Keyless Access som möjliggör insteg och motorstart utan att behöva ha nyckeln i handen. Andra nyheter att man kan fälla upp och ned plåttaket via en knapptryckning på nyckeln, att informationsdisplayen på mittkonsolen är av den stora Premium-varianten samt att läderklädseln har tillvalet Cool Leather-beläggning som reflekterar solljuset och gör det mindre varmt.

Motormässigt berättar Volkswagen inte allt för mycket i dagsläget, inte mer än att de har fortsatt att använda sina lösningar från BlueMotion-konceptet med start/stopp och bromskraftåtervinning och därmed lyckats sänka förbruknings- och utsläppssiffrorna jämfört med tidigare. Ett exempel är Eos 2,0 TDI med 140 hästkrafter som nu drar 0,07 liter mindre per mil vilket ger 0,48 liter per mil vid blandad körning.

Världspremiär för nya ansiktslyfta Eos är det på bilsalongen i Los Angeles om drygt en månad. Försäljningen i Europa sätter igång i mitten av januari 2011. Grundpriset i Tyskland ligger på 27 975 euro och gäller då den direktinsprutade och turboladdade bensinfyran på 122 hästkrafter.

Läs mer

Test och provkörningar