Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen erkänner ytterligare fusk – bensinmotorer drabbade

Härvan växer. Volkswagen har informerat att de via sina egna internutredningar har hittat ytterligare problem hos omkring 800 000 bilar. Det ska röra sig om manipulering av förbrukningen hos både diesel- och bensinbilar.

I måndag riktades nya anklagelser mot Volkswagen när amerikanska myndigheten EPA säger sig ha funnit manipulerad mjukvara även i Volkswagen-koncernens 3,0-litersdieselmotorer. Volkswagen var kvicka med att dementera uppgifterna och betonade att ingen mjukvara med syfte att förändra avgasvärdena på ett otillåtet sätt fanns i nämnda motorer.

Under tisdagen meddelade Volkswagen i stället ett annat fusk, eller ”oegentligheter” som de själva kallar det. Det rör sig denna gång inte om utsläppen av kväveoxider, utan om för låga koldioxidnivåer och därmed också för låga förbrukningssiffror. Oegentligheterna upptäcktes under företagets egna internutredningar i den stora utsläppsskandalen.

Omkring 800 000 bilar sägs vara drabbade av den nya upptäckten, merparten dieselbilar men även bensinbilar är inblandade denna gång.

Att manipulera värdena vid koldioxidcertifieringsprocessen slår extra hårt mot bilägarna då det är koldioxiden som avgör hur hårt en bil ska beskattas samt att förbrukningen inte stämmer överens med verkligheten.

Volkswagen uppger att de tillsammans med ansvariga myndigheter ska göra allt för att gå till botten med det nya fusket och att de ska säkerställa en korrekt koldioxidnivå för berörda fordon.

Knappt 19 miljarder kronor uppskattar Volkswagen att denna nya skandal kan komma att kosta dem i ett första skede.