Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen eT! – framtidens budbil

I framtiden kommer transportbilar vara eldrivna, kunna köra sig själva och ha modellnamn avslutade med stor både bokstav och utropstecken. I alla fall om man får tro Volkswagen – här är nämligen konceptbilen Volkswagen eT!

Konceptbilen med det både betydelsemässigt och grammatisk besynnerliga namnet är dock inte bara en produkt av Volkswagen själva. I stället har Wolfsburg-företaget slagit sig samman med tyska posten och konstuniversitetet i Brauschweig för att skapa eT!

Volkswagen hävdar att koncepttransportbilen, som vid en första anblick kan verka ganska normal, ska ha en helelektrisk drivkälla, som inte släpper ut något som helst koldioxid. Dessutom ska den, om det behövs, gå att styra med hjälp av en joystick på passagerarsidan. Riktigt på vilket sätt just den detaljer underlättar för budbilsförare är dock oklart.

Mer imponerande blir det kanske när vi berättar om nästa nya funktion som Volkswagen visar i konceptbilen. eT! kan nämligen köra sig själv, i alla fall under vissa omständigheter. Exempelvis kan bilen följa efter ett bud som går till fots från hus till hus, eller återvända till föraren efter att den har parkerats.

Volkswagen har inte släppt några närmare detaljer om drivlinan, förutom att framdriften ska ske elektriskt, men man meddelar att bilens dörrar också ska vara elektriskt öppningsbara.