Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BoJack / Shutterstock

Volkswagen fasar ut manuell växellåda

Tyska bilgiganten Volkswagen erbjuder fortfarande i hög utsträckning manuell växling till sina kunder, men inom kort inleds en utfasning av transmissionsalternativet.

För ett och ett halvt år sedan hette det att Volkswagen ska erbjuda manuell växellåda till sina kunder så länge efterfrågan finns.

– En del människor tycker om att gå tillbaka till sina rötter och byta växel manuellt, och så länge det finns en efterfrågan kommer vi att fortsätta att erbjuda dem det, säger Volkswagens tekniska chef Matthias Rabe vid tidpunkten.

Nu kommer nya uppgifter som förvisso inte motsäger fjolårets uttalande, men däremot visar att en utfasning är på väg att inledas och att denna påbörjas mer kraftfullt och tidigare än trott.
Enligt tyska Auto Motor und Sport är vi bara knappt två år från att populära Volkswagen-modeller rullar ut på vägarna helt utan manuella växellådsalternativ. När nya generationen Tiguan lanseras under 2023 kommer den att sakna kopplingspedal och ”handjagad” växellåda – det sägs bli växlingsautomatik för hela slanten (läs dubbelkopplingslådor).

Senare samma år är det dags för nya Volkswagen Passat att rulla ut till kunderna, även den utan kopplingspedal och möjlighet till manuell växling.
Åren därefter kommer utfasningen att rulla vidare, och det allt mer naturligt i och med att elbilarna, som inte har traditionell transmissionsteknik, tar över. Och elbilar, det är något som Volkswagen satsar stenhårt på efter fadäsen med utsläpp hos sina dieselbilar. När nästa generation VW-modellers livscykel avslutas 2030, eller där omkring, är det sannolikt helt slut för den manuella lådan i nyutvecklade bilar från märket.

Automatlådan har gått starkt framåt under senare år, även i manuella landet Sverige. 2015 var året då automatväxlade bilar gick om manuellt växlade bilar för första gången, och sedan dess har automatlådan inte släppt sitt grepp utan i stället växt sig starkare.
Sverige är dock långt ifrån USA där den manuella lådan är sällsynt. Cirka en procent av alla sålda bilar i USA under 2019 var utrustade med manuell växellåda.
Globalt sett hade den manuella lådan en marknadsandel om 37,2 procent under 2020. Den traditionella automatlådan låg då på 28,7 procent, CVT-lådan på 14,6 procent och dubbelkopplingslådan på 13,1 procent.