Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Volkswagen förbereder återköp av bilar

Exakt hur Volkswagen kommer att hantera de bilar och kunder som har blivit drabbade av allt fusk som har förekommit de senaste åren vet vi inte, men nu uppges företaget förbereda sig på att återköpa bilar.

Det är tyska Wirtschafts Woche som via en högt uppsatt anonym källa har kommit över informationen att Volkswagen förbereder sig på att köpa tillbaka bilar, något som de eventuellt kan bli tvingade till.

Bilarna det rör sig om är inte dieselmodellerna med för höga utsläppsvärden av kväveoxider (cirka 11 miljoner bilar plus eventuellt fler), utan i stället de omkring 800 000 bilar – både diesel och bensin – som har certifierats med för låga koldioxidnivåer och förbrukningssiffror. Fusket med CO2- och bränsleförbrukningssiffror påverkar nämligen berörda bilägare i ett mer direkt avseende.

Det var i tisdags kväll som Volkswagen informerade omvärlden att de via sina egna internutredningar funnit fusket med CO2- och bränsleförbrukningssiffror som berör 800 000 bilar. Men enligt Wirtschafts Woche stämmer inte det, den tyska tidningen uppger att det var en visselblåsare inom Volkswagen som varnade och slog larm.

Från Nordamerika nås vi nu av uppgifter att Volkswagen ska påbörja åtgärdandet av de NOx-manipulerade amerikanska bilarna i februari nästa år. Dessutom sägs Volkswagen of America inom några dagar påbörja en kampanj för att ge drabbade Volkswagen-ägare en viss kompensation. I form av presentkort ska varje ägare få motsvarande omkring 10-11 tusen kronor varav ungefär hälften är bundna till köp hos Volkswagen-handlare. Resterande summa kan investeras utanför VW-sfären.