Volkswagen förbereder Golf R Plus med 400 hk

Med nya generationen Volkswagen Golf följer även nya prestandaversioner. Värstingen verkar Golf R Plus bli.

Nya Volkswagen Golf är ännu inte redo att kika fram, det sker först senare i år. Vi har emellertid redan sett den på bild och film ett par gånger, så vi vet vad vi har att se fram emot.

Något vi också har att se fram emot är en ny generation Golf R, men den ser inte ut att bli herre på täppan i Golf-familjen. Volkswagen ska nämligen redan ha påbörjat utveckla en Golf R Plus, parallellt med processen att ta fram nya Golf R. Det rapporterar Autocar.

Denna extravaganta Golf har ännu inte fått grönt ljus av Volkswagen ledning, men det är förmodligen bara en fråga om när den får det. Volkswagens vd Herbert Diess uppges nämligen stödja utvecklingen av modellen.

Nya Golf behåller mycket utseende från dagens generation, men fronten är ny.

Att en Golf R Plus förmodligen är på ingång sägs bero på att Volkswagen-ledningen vill skapa en konkurrent till kommande Mercedes-AMG A 45 (som i S-utförande väntas få 421 hästkrafter) men även till koncernens egen Audi RS3 Sportback som stoltserar med 400 hästkrafter. Priset för Golf R Plus sägs hamna i krokarna av båda konkurrenterna. RS3 Sportback kostar från 576 600 kronor.

Även om Golf R Plus baseras på åttonde generationen Golf, alltså den nya generation som kommer senare i år, sägs en hel del teknik hämtas från Golf R 400 som aldrig blev verklighet, bland annat på grund av dieselgate. Även banbilen Golf GTI TCR (som även finns för gatbruk) ska dela med sig av viss teknik.

Golf R 400 presenterades våren 2014 och bjöd då på en 0-100-tid på 3,9 sekunder och en toppfart på 280 km/h. Något liknande är det tänkt att Golf R Plus ska ha. En av konkurrenterna, Audi RS3 Sportback, gör 0-100 km/h på 4,1 sekunder. Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Uppemot 400 hästkrafter kommer att plockas ut ur den välanvända EA888-motorn. RS3 får därmed ha sin raka 2,5-litersfemma för sig själv. Som mest har EA888-maskinen erbjudits med 360 hästkrafter, det var i specialversionen Golf R360S. Nya Golf R, det vill säga utan plus, kommer sannolikt att landa på 320 hästkrafter, 20 fler än i dagens Golf R (som innan WLTP-anpassningen hade 310 hästkrafter).