Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen fortsätter med manuell låda så länge efterfrågan finns

Den manuella växellådan är utdöende, men än är det inte dags att kasta in handduken för gott. Volkswagen berättar nu att de kommer att erbjuda växellådsalternativet så länge som det finns en efterfrågan.

2015 var året då det slog över för första gången – automatlådan (inkluderar även lådtyper som exempelvis CVT- och dubbelkopplingslådor) blev i Sverige vanligare än manuella lådan. 51,4 procent av alla nya bilar som registrerades i vårt avlånga land nämnda år saknade kopplingspedal. 48,6 procent av bilarna var därmed manuella, vilket kan jämföras med 43 procent globalt samma år.

Bara två år senare var endast drygt var tredje såld bil i Sverige manuellt växlad, och i dag lär manuella lådans andel vara betydligt mindre. Ute i vida världen har den manuella lådan tappat till en andel om 37,2 procent.

Trenden är alltså tydlig, människor vill vila vänsterfoten under körning. Annat var det år 2000 då endast var sjätte bil som såldes ny i Sverige hade automatväxlad låda.

Men trots ett tydligt uppsving för automatlådan i Sverige är vårt land inte i närheten av USA, automatlådornas eldorado. För sju år sedan var sju procent av nya bilar i USA utrustade med manuell låda, för fyra år sedan var andelen nere i tre procent. 2019 var endast 1,1 procent av alla sålda bilar i USA manuellt växlade.

Foto: Volkswagen

 Nya Volkswagen Golf GTI, som nyligen presenterades, har manuell växellåda som standard. En sjuväxlad dubbelkopplingslåda, DSG, finns som tillval.

Mindre intresse för den manuella växellådan gör att allt fler biltillverkare skrotar alternativet, om inte globalt så i alla fall på utvalda marknader. Volkswagen tänker dock inte ta den vägen, skriver Autocar. Den tyska bilgiganten ser den manuella lådan som ett alternativ framöver, så länge det finns en efterfrågan hos kunderna.

– En del människor tycker om att gå tillbaka till sina rötter och byta växel manuellt, och så länge det finns en efterfrågan kommer vi att fortsätta att erbjuda dem det, säger Volkswagens nya tekniska chef Matthias Rabe.