Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Golf Alltrack officiell

Volkswagen Passat Alltrack har fått ett mindre syskon i Golf Alltrack. På Parissalongen alldeles snart visas ”terrängkombin” upp med fyrhjulsdrift och fyra olika motorer.

Sveriges mest sålda bilmodell i augusti 2014 (och näst mest sålda hittills i år) kommer nu i ett mer robust utförande. Golf, eller snarare Golf Sportscombi, ska på bilsalongen i Paris i oktober visas upp i Alltrack-utförande. Konceptet är detsamma som hos den större Passat Alltrack, det vill säga högre markfrigång, fyrhjulsdrift som standard och exteriöra plastdetaljer som gör bilen mindre sårbar vid körning utanför asfaltsbeläggningen.

Det är inte så konstigt att Volkswagen väljer att gå samma väg med Golf som med Passat. Just Passat Alltrack är exempelvis mest sålda Passat-versionen i Sverige i år.

Övre halvan av Volkswagen Golf Alltrack ser ut som vilken Golf Sportscombi som helst. Det är i stället den undre halvan som skiljer sig åt. Nedre delen av främre stötfångaren är helt omgjord och dimljusen har fått ny form. Längs dörrtrösklarna och skärmkanterna har plast applicerats för att ge extra skydd. Jämfört med Passat Alltrack har Volkswagen låtit den svarta plasten även täcka dörrarnas nederkant på Golf Alltrack. En detalj som Golf Alltrack är ensam om, som Passat Alltrack med andra ord saknar, är de silvergrå partierna på dörrtrösklarna som förhöjer utseendet. Samma silvergrå detaljer hittas både i fronten och på bakre stötfångaren. Även backspegelhusen är matt silvergrå.

Interiören har också fått sig en dos Alltrack, dock utan att vi får se det på bild i dag. Ratten är läderklädd, stolarna har speciell klädsel med Alltrack-emblem och pedalstället skiljer sig från vanliga Golf. Climatronic är standard, likaså Composition Touch-infotainmentsystemet, trötthetsvarnare och farthållare.

Golf Alltrack har upp till 20 millimeter högre markfrigång och är utrustad med 4Motion-fyrhjulsdrift. Dessutom finns en ett körläge som kallas Offroad. Detta läge aktiverar Hill Descent Control som automatiskt bromsar bilen vid nedförslut. Offroad-läget ändrar även gasresponsen samtidigt som ABS-systemet går in i sitt motsvarande offroad-läge, vilket innebär att pulsintervallet vid inbromsning förändras så att en kil av exempelvis grus bildas framför hjulen vid körning på löst underlag.

Haldex 5-baserade fyrhjulsdriften ackompanjeras av både EDS och XDS.

Fyra olika motoralternativ är aktuella till Volkswagen Golf Alltrack. En bensinare och tre dieslar.

Bensinaren heter 1,8 TSI och är ett helt nytt alternativ till Golf. Den har 180 hästkrafter samt 280 newtonmeter och förbrukar 0,68 liter per mil samt släpper ut 158 gram koldioxid per kilometer. 0-100 km/h går på 7,8 sekunder och toppfarten är 217 km/h.

Minsta dieselalternativen heter 1,6 TDI och har 110 hästkrafter samt 250 newtonmeter. 0,49 liter per mil vill den ha vilket motsvarar 127 gram per kilometer. 0-100 km/h på 8,9 sekunder och 207 km/h i toppfart.

De båda övriga dieselmotorerna benämns 2,0 TDI. Ena har 150 hästkrafter och 340 newtonmeter medan andra har 184 hästkrafter och 380 newtonmeter. Den effektsvagare varianten har lite lustigt identiska förbruknings- och prestandauppgifter med 1,6 TDI-maskinen, det vill säga 0,49 liter per mil, 127 gram per kilometer, 0-100 km/h på 8,9 sekunder och toppfart på 207 km/h.

Det effektstarkare 2,0 TDI-alternativet förbrukar 0,51 liter per mil vid blandad körning och släpper ut 134 gram per kilometer. 0-100 km/h går på 7,8 sekunder och toppfarten är 219 km/h.

Intressant vad gäller 184-hästarsdieseln är att den klarar släpvagnsvikter på upp till 2 000 kilo. Kanske är Golf Alltrack 2,0 TDI 184 hk de svenska husvagnsägarnas nya drömbil?

Samtliga motorer är Euro 6-certifierade. Bensinaren samt 184-hästarsdieseln är standardutrustade med sexstegade DSG-dubbelkopplingslådor medan övriga har sexväxlade manuella lådor.

Volkswagen Golf Alltrack, som rymmer mellan 605 och 1 700 liter bagage, precis som Golf Sportscombi, lanseras våren 2015. Om Sverige ingår i den första lanseringsomgången är i dagsläget oklart. Inte heller är några svenska priser kända, liksom vilka motorer som kommer till vårt avlånga land.

Golf Alltrack är Volkswagens motsvarighet till Seats Leon X-Perience och Skodas Octavia Scout. De tre är dessutom syskonbilar.