Volkswagen Golf Cabriolet gör comeback
Kombinationen Volkswagen och öppna bilar är klassiskt. Efter närmare 1,5 miljoner sålda cabrioleter låter man nu en riktig klassiker gör comeback – Golf Cabriolet. Golf med snabbfälld tygtopp får både bensin- och dieselmotorer, från 105 hästkrafter och 0,44 liter per mil.
På Genèvesalongen i mars visar Volkswagen upp en modell som får märkesbröderna Eos, som förresten alldeles nyss fått nytt nylle, och kommande Beetle Cabriolet att svettas. På salongsgolvet står en riktig klassiker i fokus, nämligen senaste generationen Golf som taklös cabriolet.
Det är snart tio år sedan Volkswagen Golf erbjöds med tygsufflett. Då var det tredje generationens Golf som stod som bas (men med faceliften 1998 såg den ut som fjärde generationen). De två förra generationerna (IV och V) fick aldrig chansen att bli äkta sommarbilar, däremot får dagens (generation VI) nu möjligheten. Det Volkswagen har gjort är att ta fram kapmaskinen och ta bort taket från vindruteramens ovandel och bakåt, inklusive B- och C-stolparna. I stället har man försett bilen med en tygsufflett som sägs vara så tyst att man vågar påstå att nya Volkswagen Golf Cabriolet är en av de tystare cabrioleterna på marknaden, inklusive många med fällbart plåttak. Vindbrus i frekvensområdet över 5 000 Herz är extra irriterande och det är främst inom detta område som Volkswagens tygtakskonstruktörer lagt krutet. Suffletten fäller man på hurtiga 9,5 sekunder och manövern kan göras i hastigheter upp till 30 km/h. Som standard är fällningen elektrisk för så enkelt handhavande som möjligt. Tygtakskonstruktionen är dessutom utförd på ett sådant sätt att den tar minimalt med plats när det är nedfällt. 250 liter bagage kan få plats i bagageutrymmet samtidigt som man njuter av solen från förarplats. Vid behov kan även baksätesryggen, som är delad i två lika stora halvor, fällas.
De tidigare Golf-cabbarna har haft en iögonfallande detalj som har förtagit lite av åka-öppet-känslan, nämligen rundslagningsbågen. I nya Golf-cabben är bågen gömd och poppar upp på några millisekunder vid risk för rundslagning. Utöver denna säkerhetsdetalj är nya Golf Cabriolet försedd med dubbla krockkuddar fram, sidokrockkuddar samt knäkrockkudde för föraren.
En annan detalj som spär på åka-öppet-känslan är vindrutan som Volkswagen medvetet har gjort låg, något som kan vara till en nackdel för lite längre personer i framsätena.
Rent utseendemässigt kan man inte missta denna öppna bil för att vara en Golf. Dessutom andas helheten ganska mycket Audi A3 Cabriolet, en koncernbroder som lanserades lagom till sommaren 2008 och som Golf-cabben lär ha lånat en hel del teknik från. Fronten är hämtad rakt av från vanliga Golf. Förutom avsaknaden av taket är det egentligen bara baken som skiljer sig från en tredörrars-Golf. Bakluckan har en något annorlunda, mer kantig skärning och bakljusen är desamma som på sportmodellen Golf R (som också går att få till GTI och GTD mot tillägg).
På längden mäter Golf Cabriolet 4,25 meter, alltså några centimeter längre än en Golf med tak. På bredden mäter den 1,78 meter vilket är detsamma som en vanlig Golf. På höjden är den dock dryga halvdecimetern lägre med 1,42 meter.
Känner man sig hemma i en Golf känner man sig hemma även i cabrioletversionen då interiören inte bjuder på några överraskningar.
Som vanligt när det gäller en ny modell från Volkswagen kommer den med en lång rad motoralternativ. I fallet med Golf Cabriolet handlar det om sex olika motorer, fyra för bensin och två för diesel. Tittar vi på bensinmotorerna hittar vi instegsmotorn, som också är den svagaste, 1,2 TSI som levererar 105 hästkrafter till framhjulen via en sexväxlad manuell låda. Starkaste motorn är 2,0 TSI med sexväxlad DSG-låda och 210 hästkrafter. Däremellan hittar vi två 1,4 TSI-motorer på 122 respektive 160 hästkrafter. Båda normalt utrustade med sexväxlade manuella lådor men mot tillägg kan man få sjuväxlad DSG-låda.
Dieselmotorerna är 1,6 TDI med 105 hästkrafter och 2,0 TDI med 140 hästkrafter. Förstnämnda är sammankopplad med en femväxlad manuell låda medan sistnämnda har en sexväxlad manuell låda men kan uppgraderas till sexväxlad DSG-låda.
De tre minsta bensinmotorerna samt den minsta dieselmotorn är så kallade BlueMotion Technology-varianter, det vill säga motorer som drar mindre bränsle tack vare start/stopp-teknik och bromskraftåtervinning.
Vill man kunna köra öppet i sommar utan att oroa sig för höjda bränslepriser är alternativet 1,6 TDI det bästa. De 105 dieselhästarna vill endast ha 0,44 liter per mil vid blandad körning vilket är detsamma som att 117 gram koldioxid puffar ut ur avgasröret per kilometer.
Tyvärr har Volkswagen Sverige valt bort flera av motoralternativen för den svenska marknaden. Endast de båda 1,4-liters TSI-motorerna på 122 respektive 160 hästkrafter är aktuella för Sverige.
Frågan är nu, kommer cabrioletspekulanterna att välja Eos med sitt fällbara plåttak, eller kommer de att falla för Golf med klassiskt tygtak? En sak är då säker, siffran 684 000, som står för antalet sålda Golf-cabbar genom tiderna, kommer att skjuta i höjden.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se