Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Golf – en evolution

Långköraren Volkswagen Golf får snart en uppdatering. Minns du den första generationen?

https://youtu.be/tXUEna1Va_g

Att Volkswagen Golf snart får en uppdatering 

har vi redan rapporterat om liksom att bilen kommer att visas upp under salongen i Los Angeles i november. Fokus då kommer förmodligen att ligga på nya e-Golf som har en förlängd räckvidd, från 19 till 30 mil, enligt Volkswagen. En bil i tiden, men nu lyfter Volkswagen även fram modellens historik för att bygga upp hypen inför premiären i Kalifornien.

Ovan belyser man den första upplagan av Golf som debuterade 1974, även om alla generationer kan ses susa förbi i klippet.

Designchefen Klaus Bischoff menar att Golf är unik genom att man tydligt kan se utvecklingen från generation till generation och nämner, inte helt oväntat, koncernkollegan Porsche 911 som ytterligare ett exempel.

I fallet Golf är det den solida c-stolpen, de markerade hjulhusen och den raka grillen kantad med strålkastare som är huvuddragen.

Hoppet från ”Bubblan” med luftkyld boxermotor monterad bak med drivning till bakhjulen till vattenkyld radmotor monterad fram kopplad till framhjulen som i fallet Golf var en revolution, menar Klaus Bischoff.

En nödvändig revolution för Volkswagenkoncernen som fram till modellerna Passat/Polo/Golf förlitat sig på en grundkonstruktion från 1930-talet.

Nya modellen Golf och Formel 1-deltävlingen i Småland frontar Teknikens Värld nummer 13/1974.Nya modellen Golf och Formel 1-deltävlingen i Småland frontar Teknikens Värld nummer 13/1974.Nya modellen Golf och Formel 1-deltävlingen i Småland frontar Teknikens Värld nummer 13/1974.
Nya modellen Golf och Formel 1-deltävlingen i Småland frontar Teknikens Värld nummer 13/1974.

Den första generationen Golf såldes i närmare sju miljoner exemplar och lades ned 1984 även om cabrioletversionen fick leva en generation till och bilen i uppdaterad form byggdes på licens i Sydafrika ända till 2009.

Volkswagen Golf generation ett testades av Teknikens Värld vid 15 tillfällen och i somras hade vi en Golf Cabriolet som så kallat ”sommarskott”.