Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen Golf GTI TRC Concept presenterad

Volkswagen har vässat Golf GTI genom att hänga på racingbeteckningen TCR. 290 hästkrafter och toppfart på 264 km/h.

I onsdags öppnade årets GTI-träff i österrikiska Wörthersee och i torsdags presenterade Volkswagen sitt stora nummer för alla fartsugna GTI-fans på plats. Ut rullade den tyska biltillverkaren Golf GTI TCR Concept. Nej, det rör sig inte om en tävlingsbil utan om en gatlegal kärra som sägs ha mycket påbrå från just motorsporten.

Redan i slutet på förra veckan visade Volkswagen upp bilen i form av illustrationer och presenterade då merparten av specifikationerna, exempelvis att den har en tvåliters turbomaskin under huven som levererar 290 hästkrafter och 370 newtonmeter som via en sjuväxlad DSG-dubbelkopplingslåda differentialbroms når framhjulen.

Någon 0-100-siffra får vi inte reda på men däremot toppfarten. Den är begränsad till 250 km/h men den som köper ett exemplar, när bilen väl finns att köpa om ett tag, kan välja att lyfta bort spärren och toppfarten ligger då på 264 km/h. Volkswagen trycker hårt på att Golf GTI TCR därmed är den snabbaste Golf GTI-modellen, och det är den också – av de modellversioner som fortfarande är i produktion. 310 hästkrafter starka Golf GTI Clubsport S, som gick ur produktion i början av 2017, toppade nämligen 265 km/h.

Jämfört med övriga GTI-modeller ska Golf GTI TCR lämpa sig ännu bättre för bankörning, därav de tre sista bokstäverna i modellbeteckningen. Bilen har fått extra kylning till motorn, större hålborrade bromsskivor, avgassystem i titan från Akrapovič och kan även fås med ett ”racepaket” som innehåller vässat sportchassi med 20 millimeter lägre markfrigång samt adaptivt chassi med elektroniskt justerbara dämpare. 18-tumshjul är standard, 19-tummare finns som tillval.

Utseendemässigt skiljer sig Golf GTI TCR från sina GTI-syskon framför allt i fronten och baken. Aggressiv nedre del av stötfångaren med en splitter längst ned och helt ny diffusor där ändrören tittar fram på var sin sida. Insidan har fått lite specifika detaljer.

Volkswagen säger inte exakt när bilen blir tillgänglig, men att deras önskan är att förverkliga den mot slutet av året. Det spekuleras i att tillgången inte blir begränsad som med Clubsport-modellerna.