Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Golf R 400
Volkswagen Golf R 400
Volkswagen Golf R 400
Volkswagen Golf R 400 Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen Golf R 400 – fartmonstret blir verklighet!

När 400 hästkrafter starka Volkswagen Golf R 400 presenterades för några dagar sedan viftade många bort bilen som ”bara drömmar”. Men icke. Nu bekräftas det att Golf R 400 blir verklighet.

På bilsalongen i Peking står en Volkswagen Golf som får många att reagera. Bilen är en Golf R med tilläggssiffran 400. Siffran symboliserar helt enkelt effekten som plockas ut ur vanliga Golf R-motorn EA888, en tvåliters turbomaskin som även finns i Golf GTI men med lägre effekt (220-230 hk). 400 hästkrafter är 100 fler än i standardmotorn (Golf R-varianten alltså). Vridmomentet ligger på 450 newtonmeter, vilket kan jämföras med de 380 som vanliga Golf R pressar ur sig.

 Motorn ska mer eller mindre vara original. Volkswagens motoringenjörer har inte tagit till några utopiska trick för att få upp kraften utan små, milda förändringar ska ha gjorts.

Bilen i Peking är en konceptbil. Något många påpekade när Golf R 400 blev officiellt presenterad i helgen. Visst är den en konceptbil, men en konceptbil som ska bli verklighet.

 Amerikanska Car & Drivers utsända i Peking har nämligen haft sig ett snack med Volkswagen forsknings- och utvecklingschef Heinz-Jakob Neusser som sa att Golf R 400 ska byggas.

 Han nämnde ingenting om när det kan ske, men det bör inte ligga allt för långt fram i tiden med tanke på att bilen i princip redan är färdig.

Vad vi har att se fram emot är alltså en fyrhjulsdriven 400-hästars Golf som med hjälp från en sexstegad DSG-dubbelkopplingslåda gör 0-100 km/h på 3,9 sekunder och toppar 280 km/h (elektroniskt begränsad).

Denna 400-hästarsmaskin till motor kan sannolikt också hamna i framtida Audi-modeller. Kanske nästa generation RS3 som många går och väntar på...